Trumpov konzervatívec Neil Gorsuch dostal post sudcu Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 19:21 • 2 min
Trumpov konzervatívec Neil Gorsuch dostal post sudcu Najvyššieho súdu

WASHINGTON - Názorovo rozdelený americký Senát potvrdil dnes post sudcu Najvyššieho súdu pre Neila Gorsucha. Konzervatívny sudca bol kandidátom republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Plénum Senátu ho podporilo v pomere hlasov 54 k 45.

slovakia

left justify in out

Gorsuch sa v súlade s ústavou a federálnymi zákonmi oficiálne ujme postu 113. sudcu Najvyššieho súdu po zložení dvoch prísah na slávnostných ceremoniáloch, ktoré by sa mali konať na pôde súdu a v Bielom dome v pondelok. Skladanie prísahy v Bielom dome bude verejným podujatím.

 

Gorsuch prekonal prvú prekážku k tomuto postu v pondelok, keď nomináciu tohto konzervatívneho právnika odsúhlasil právny výbor Senátu pomerom hlasov 11:9.

 

Zarytý odpor demokratov voči Gorsuchovi má korene ešte v čase pôsobenia bývalého prezidenta Baracka Obamu. Miesto v deväťčlennej porote vplyvného Najvyššieho súdu USA je neobsadené od smrti konzervatívneho sudcu Antonina Scaliu vo februári 2016, pretože republikáni odmietali vypočuť Obamom nominovaného kandidáta Merricka Garlanda a celú vec zámerne naťahovali až do novembrových volieb hlavy štátu.

 

Dosiaľ trval pat medzi štyrmi konzervatívnymi a štyrmi ľavicovo-liberálnymi sudcami Najvyššieho súdu. Demokrati sa obávali, že vymenovanie 49-ročného Gorsucha by zmenilo rovnováhu síl v dlhodobom horizonte v prospech konzervatívcov, keďže sudcovia sú menovaní na doživotie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies