Trumpov dnešný príhovor nebude Prejavom o stave únie, upozornila CNN

NETKY.SK • 28 Február 2017, 13:20 • 2 min
Trumpov dnešný príhovor nebude Prejavom o stave únie, upozornila CNN

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump vystúpi dnes o 21.00 h miestneho času (03.00 h SEČ) s prejavom na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu - ale nebude to jeho oficiálny prvý Prejav o stave únie. Upozornil na to webový portál americkej spravodajskej televízie CNN.

slovakia

left justify in out

Trump neporušuje žiadnu tradíciu - čo je už o ňom známe -, ale urobí to, čo aj predchádzajúci americkí prezidenti. Jeho prejav sa bude nazývať "Prejav na spoločnom zasadnutí", teda na stretnutí Snemovne reprezentantov i Senátu.

 

Podľa tradície musí byť prezident Spojených štátov v úrade rok, a až potom prednesie svoj prvý Prejav o stave únie.

 

V Prejave o stave únie prezident zvyčajne hodnotí uplynulý rok a to, ako sa darí krajine. Avšak takisto využíva príležitosť, aby dal do popredia legislatívny program svojej administratívy - ktorý potrebuje podporu Kongresu - a priority, pre krajinu najdôležitejšie.

 

Ústava stanovuje, že prezident "má z času na čas poskytnúť Kongresu informácie o stave únie a odporučiť mu na zváženie také opatrenia, ktoré sú podľa prezidentovho úsudku potrebné a vhodné".

 

Očakáva sa však, že Trump využije dnešný prejav na ďalšie načrtnutie svojich cieľov, ktoré bude plniť jeho administratíva.

Prvým prezidentom, ktorý predniesol riadny prejav na spoločnom zasadnutí Kongresu, bol George Washington, a stalo sa tak v New Yorku v roku 1790.

 

Príhovor, ktorý sa teraz volá Prejav o stave únie, bol v minulosti známy ako "prezidentovo výročné posolstvo Kongresu" - a to až do roku 1934, keď ho prezident Franklin D. Roosevelt nazval "Výročné posolstvo Kongresu o stave únie".

 

V rokoch 1942-46 sa začal neformálne nazývať prejav či posolstvo "Stav únie" a od roku 1947 sa oficiálne nazýva "Prejav o stave únie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies