Trump zrušil daňové plány, aby vypracoval nové a prijateľnejšie

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 19:53 • 2 min
Trump zrušil daňové plány, aby vypracoval nové a prijateľnejšie

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zrušil svoje daňové plány a snaží sa vypracovať nový návrh, ktorý by akceptovali republikáni. Prvý pokus o napísanie zákona je zatiaľ v úvodnej etape a Biely dom o podrobnostiach mlčí. Na verejnosť sa dostali informácie, že administratíva plánuje sériu neobvyklých krokov, napríklad drastické zníženie dane zo mzdy.

slovakia

left justify in out

Niektorí pozorovatelia považujú hľadanie nových možností za dôsledok Trumpovej neochoty stanoviť jasné parametre daňovej reformy.

 

Navyše jeho plán označujú za priveľmi ambiciózny, keďže chce znížiť daňové zaťaženie, aby podporil hospodársky rast, avšak bez zvýšenia deficitu rozpočtu.

 

Predstavitelia Trumpovej administratívy pochybujú, že splnia augustový termín, ktorý stanovil minister financií Steven Mnuchin. Rýchle tempo odráža Trumpovu snahu urýchliť celý proces po tom, čo nebol schopný vyrokovať kompromis so svojou vlastnou stranou o tom, ako nahradiť zákon o zdravotnom poistení Baracka Obamu.

 

Trump neuviedol, ktoré kompromisy je ochotný akceptovať, no trvá na zachovaní základného návrhu republikána Kevina Bradyho. Ten navrhol široký systém, ktorý by mohol pomôcť nahradiť výpadok daní. Jeden z návrhov hovorí o zrušení firemných odpisov z dovozu, čím by v priebehu 10 rokov prišlo do rozpočtu bilión dolárov (940,73 miliardy eur).

 

Táto možnosť však znervóznila predajcov, podľa ktorých to povedie k vyšším cenám a ohrozeniu miliónov pracovných miest. Niektorí zákonodarcovia sa zas obávajú, že by tým mohli porušiť pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

 

Alternatívou, ktorú navrhuje nemenovaný lobista s úzkymi kontaktmi na Trumpovu administratívu, by bolo posunúť Bradyho návrh smerom k dani z pridanej hodnoty, ak by sa zrušili daňové úľavy na mzdové výdavky. To by bolo v súlade s pravidlami (WTO) a za 10 rokov by do rozpočtu pritieklo 1,2 bilióna USD.

 

Vďaka dodatočným príjmom by bolo možné zrušiť 12,4-percentnú daň zo mzdy, ktorá je rovnakým dielom rozdelená medzi zamestnancov a zamestnávateľov. Odvod na zdravotné poistenie by zostal zachovaný. Týmto spôsobom by každý pracovník s ročným príjmom 60.000 USD ročne získal 3720 USD.

 

Návrh by však mohol naraziť na odpor demokratov, podľa ktorých by ohrozil systém sociálneho zabezpečenia. Spomínaná daň zo mzdy sa totiž používa na financovanie sociálneho zabezpečenia a Trumpova administratíva bude musieť vypracovať návrh, ktorý tento výpadok vykompenzuje.

 

(1 EUR = 1,0630 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona