Trump zo shutdownu viní demokratov a dúfa, že nepotrvá dlho

NETKY.SK • 22 December 2018, 07:56 • 2 min
Trump zo shutdownu viní demokratov a dúfa, že nepotrvá dlho

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump apeluje na opozičnú Demokratickú stranu v súvislosti hľadaním dohody o výstavbe múru na južnej hranici Spojených štátov s Mexikom, na ktorú má Kongres na základe jeho požiadavky vyčleniť približne päť miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Demokratov zároveň obviňuje zo sporu, ktorý vyústil do neschválenia zákona o dočasnom financovaní federálnych inštitúcií, informovala v noci na sobotu tlačová agentúra AP.

 

Trump zverejnil videoodkaz s týmto obsahom po tom, ako dolná a následne i horná komora Kongresu prerušili v piatok večer (washingtonského času) svoje rokovania, čoho dôsledkom bude čiastočné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií od nadchádzajúcej polnoci (sobota 06.00 h SEČ).

 

"Nemôžeme s tým nič urobiť, pretože potrebujeme, aby nám demokrati dali svoje hlasy," konštatoval prezident vo videpríspevku na Twitteri. Zároveň vyjadril nádej, že tzv. shutdown "nepotrvá dlho".

 

Republikáni a demokrati v Kongrese sa snažili v prítomnosti zástupcov Bieleho domu vrátane viceprezidenta Mikea Pencea dospieť v piatok ku kompromisu ohľadne Trumpovej požiadavky.

 

Vyčlenenie prostriedkov na hraničný múr, ktorého výstavbu prezident presadzuje, malo byť zahrnuté do návrhu zákona o krátkodobom financovaní federálnych inštitúcií v období do 8. februára 2019. Demokrati však majú v Senáte dostatok hlasov na to, aby financovanie múru zablokovali.

 

Trump odmieta podpísať zákon, ktorý na hraničný múr neposkytuje dostatok prostriedkov.

 

Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prídu od soboty o zhruba 25 percent finančných zdrojov. Odhaduje sa, že reštrikcie môžu pred Vianocami postihnúť viac ako 800.000 federálnych zamestnancov, ktorí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies