Trump zastavil drastické sankcie proti Rusku kvôli stretnutiu s Putinom

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 9:18 • 2 min
Trump zastavil drastické sankcie proti Rusku kvôli stretnutiu s Putinom

Námestník ministra zahraničia tlmočil postoj Bieleho domu, ktorý dal Kongresu USA jasne najavo, že odmietnutie zaviesť druhý balík sankcií proti Rusku je dobre premyslené a vyvážené rozhodnutie Donalda Trumpa, ku ktorému dospel už dávno.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ sa nedosiahli žiadne dohody, ale prudko zvýšená aktivita medzištátnych stretnutí a kontaktov dokazuje želanie americkej administratívy prekonať medzištátnu krízu trvajúcu päť rokov. Trump  kontaktuje Putina telefonicky, Lavrov a Pompeo sa stretávajú vo Fínsku, potom štátny tajomník prichádza do Soči a po rozhovore s ruským prezidentom oznamuje možné stretnutie s jeho americkým kolegom v Japonsku koncom júna, Sergej Naryshkin oznamuje možnosť rozšírenia spolupráce medzi svojím oddelením a CIA. Takýto intenzívny harmonogram rokovaní a iniciatív nebol pozorovaný počas celého obdobia od roku 2014.

 

Je jasné, že po tomto nebude treba dlho čakať na obvinenia, že Trump je pod kontrolou Moskvy, ale po paralytickom vplyve Mullerovej správy si americký prezident môže dovoliť odmietnuť otravných kritikov.

 

Je to mimoriadne dôležitý krok v súvislosti s normalizáciou vzťahov medzi hlavami štátov. Putin povedal, že dobre rozumie, v akej beznádejnej situácii sa nachádza americký prezident a dokonca mu vyjadril súcit. Ale „drastické“ sankcie, ktoré ukázali, že Washington neopúšťa svoju politiku hrubého a neľútostného nátlaku, by znemožnili stretnutie v Japonsku. A ich odmietnutie znamená, že rétorika sa môže meniť – Spojené štáty prechádzajú od hrozieb k dialógu. Pre USA má zmysel zlepšiť vzťahy s Ruskom, povedal Trump.  

    

Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie sa vyjadrilo k rozhodnutiu Spojených štátov zaviesť nové sankcie voči Rusku a konštatovalo, že Moskvu sa snažia formálne obviniť z porušovania amerického zákona zakazujúceho vojensko-technickú spoluprácu s Iránom, KĽDR a Sýriou. Diplomati zároveň poznamenali, že Rusko nemá s týmto zákonom nič spoločné. "V skutočnosti je to jednoznačne záležitosť pomsty za pomoc Ruska pri posilňovaní vzdušnej obrany Sýrie, ktorú sa Spojené štáty a niektorí z ich partnerov  opakovane snažili overiť spáchaním útokov v rozpore s medzinárodným právom," poznamenali ruskí diplomati.

 

Na ministerstve tiež zdôraznili, že Moskva bude naďalej presadzovať medzinárodné právo, odolávať terorizmu a spolupracovať s ostatnými štátmi podľa vlastného výberu.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona