Trump vyzval ľudí, aby hurikánu Irma "ustúpili z cesty"

NETKY.SK • 10 September 2017, 07:00 • 2 min
Trump vyzval ľudí, aby hurikánu Irma "ustúpili z cesty"

MIAMI - Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval ľudí žijúcich v oblasti predpokladanej trasy hurikánu Irma, aby živlu "ustúpili z cesty" a nerobili si starosti o svoj majetok.

slovakia

left justify in out

Irma je "búrka s obrovskou ničivou silou a žiadam každého v oblasti trasy búrky, aby sa riadil všetkými pokynmi a ustúpil hurikánu z cesty", vyhlásil Trump.

 

Majetok sa na rozdiel od ľudských životov dá nahradiť, uviedol Trump v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande, pričom zdôraznil, že bezpečnosť ľudí je prvoradá.

 

Americký prezident okrem toho vyhlásil, že krajina smúti za obeťami hurikánu, ktorý v uplynulých dňoch zdevastoval viacero karibských ostrovov. Južné pobrežie Floridy by Irma mala zasiahnuť v nedeľu ráno miestneho času.

 

Podľa prezidenta sú Spojené štáty maximálne pripravené na búrku takých mohutných rozmerov, aké vykazuje Irma.

 

Hurikán, ktorý sa k Floride presúva cez Kubu, preradili v sobotu do tretej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice po tom, ako sa ustálená rýchlosť vetra znížila na 205 kilometrov za hodinu. Očakáva sa však, že v najbližších hodinách Irma znovu naberie časť svojej stratenej sily a na americkú pevninu udrie silou hurikánu štvrtej kategórie.

 

Floridské úrady nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí. Ide o štvrtinu populácie štátu, je to preto jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny. Tamojší úrad civilnej ochrany medzitým vyzval na presun do bezpečia ďalších 700.000 osôb a celkový počet evakuovaných tak môže dosiahnuť až 6,3 milióna.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies