Trump vysoko ocenil Erdogana a vyzdvihol americko-turecké vzťahy

NETKY.SK • 22 September 2017, 08:25 • 2 min
Trump vysoko ocenil Erdogana a vyzdvihol americko-turecké vzťahy

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok stretol so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayippom Erdoganom.

slovakia

left justify in out

Trump na jeho adresu vyslovil veľké uznanie, a to napriek komplikovaným vzťahom medzi oboma krajinami, informovala dnes agentúra DPA. "Stojí na čele veľmi zložitej časti sveta. Svojej práci sa venuje veľmi poctivo a dostáva vysoké hodnotenie," vyhlásil Trump pred rozhovormi konanými popri zasadaní Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

 

"Ako krajiny máme veľké priateľstvo. Domnievam sa, že práve teraz máme k sebe bližšie než kedykoľvek predtým. Do veľkej miery je to však aj vďaka osobným vzťahom," dodal šéf Bieleho domu. Erdogan ho doplnil, že lídri plánujú hovoriť o "súčasných vzťahoch" medzi Washingtonom a Ankarou, ako aj o "nedávnom regionálnom vývoji".

 

Trump sa vyhol odpovediam na otázky ohľadom postavenia Kurdov a zásahu Erdoganovej ochranky proti demonštrantom vo Washingtone, ku ktorému došlo tento rok. Trumpove poznámky sú v rozpore s dlhodobým znepokojením USA ohľadom Erdoganovho dodržiavania ľudských práv, širšej politickej situácie v Turecku a požiadaviek Ankary na vydanie duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Erdogan obviňuje zo zosnovania vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat.

 

Spojené štáty a Turecko sú členskými štátmi NATO. V uplynulých rokoch sa ich bilaterálne vzťahy sústreďujú na boj proti terorizmu a džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) pôsobiacej v susednej Sýrii a Iraku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies