Trump vyjadril pozitívny vzťah k Írsku na stretnutí s premiérom Kennym

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 08:44 • 2 min
Trump vyjadril pozitívny vzťah k Írsku na stretnutí s premiérom Kennym

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa dnes v Bielom dome stretol s írskym premiérom Endom Kennym.

slovakia

left justify in out

Schôdzka sa konala pri príležitosti nadchádzajúceho írskeho sviatku - Dňa svätého Patrika, ktorý sa v Írsku každoročne oslavuje 17. marca. Trump na stretnutí vyjadril pozitívny vzťah k Írsku a povedal tiež, že by túto krajinu rád navštívil.

 

"Írsky a americký ľud držali spolu v dobrých aj zlých časoch. Počas mnohých storočí sme si vybudovali puto, ktoré prekvitá, inšpiruje a pretrváva," povedal Trump pri spoločnom obede na Kapitole, počas ktorého Kennyho nazval svojim "novým priateľom". Obaja lídri ešte pred pracovným obedom diskutovali medzi štyrmi očami v Oválnej pracovni Bieleho domu.

 

Kenny uviedol, že ich debata sa týkala najmä prisťahovalectva, obchodu a írskej ekonomiky. Írsky premiér podľa vlastných slov vysvetľoval Trumpovi ťažkosti, ktoré pre Írsko bude znamenať odchod Británie z Európskej únie. Kenny podľa agentúry AP Trumpa zároveň vyzval, aby pomohol Írom, ktorí žijú v USA nelegálne. Amerického prezidenta zároveň požiadal, aby zvážil, či neposkytne viac pracovných víz "mladým ľuďom, ktorí chcú prísť do Ameriky pracovať".

 

Kenny ďalej uviedol, že s Trumpom diskutovali "veľmi konštruktívne o vzťahu Írska a Spojených štátov". Írsky premiér, ktorý nepatril k prívržencom Trumpovej predvolebnej rétoriky, dnešné stretnutie opísal ako "dobré, priateľské" a "konštruktívne"Po slávnostnom obede v Kapitole, sídle amerického Kongresu, zamieril Kenny na slávnostnú recepciu do Bieleho domu, tradičné podujatie, ktoré sa uskutočňuje už od 50. rokov.

 

Kenny navštevuje Spojené štáty pri príležitosti Dňa svätého Patrika každoročne, pričom jeho dnešná návšteva Bieleho domu je už v poradí siedmou. K írskemu pôvodu sa podľa údajov Amerického úradu pre sčítanie ľudu (USCB) hlási približne 32,7 milióna Američanov, čo predstavuje zhruba desatinu z celkovej populácie USA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona