Trump vraj zrušil tajné stretnutie s Talibanom v Camp Davide

NETKY.SK • 8 September 2019, 15:41 • 2 min
Trump vraj zrušil tajné stretnutie s Talibanom v Camp Davide

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zrušil tajné stretnutie s Talibanom a afganskými lídrami, ktoré sa malo uskutočniť v Camp Davide, a odvolal mierové rokovania s povstalcami.

slovakia

left justify in out

 Vyjadril sa tak v sobotu prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Dôvodom je podľa neho útok v Kábule, ktorý zabil 12 ľudí vrátane amerického vojaka.

"V takmer úplnej tajnosti som sa mal v nedeľu v Camp Davide stretnúť s lídrami Talibanu a samostatne aj s afganským prezidentom. Mali dnes prísť do Spojených štátov. Nanešťastie, s cieľom získať falošnú výhodu, sa priznali k útoku v Kábule, ktorý zabil jedného z našich skvelých, úžasných vojakov a 11 ďalších ľudí. Stretnutie som hneď zrušil a odvolal mierové rokovania," napísal.

Trumpov prekvapivý tweet by znamenal, že bol pripravený privítať členov Talibanu v prezidentskom sídle v Marylande len niekoľko dní pred výročím útokov z 11. septembra 2001. Od začiatku následnej americkej invázie v Afganistane s cieľom zaútočiť na Taliban, ktorý ukrýval lídrov Al-Káidy, zodpovedných za útok, prišlo o život už viac ako 2400 amerických vojakov. Zrušenie rokovaní tiež odporuje jeho záväzku, že z Afganistanu stiahne zvyšných 13- až 14-tisíc amerických vojakov a ukončí americkú účasť v konflikte, ktorá trvá už takmer 18 rokov.

Americký vyslanec Zalmay Khalilzad, ktorý s lídrami Talibanu rokuje už celé mesiace, sa nedávno vyjadril, že je blízko uzavretia dohody, ktorá by ukončila najdlhšiu americkú vojnu. Prezident je však pod tlakom afganskej vlády i niektorých zákonodarcov, ktorí Talibanu neveria a myslia si, že sťahovať americké vojská je predčasné.

Mnohí členovia afganskej vlády aj civilisti sú k rokovaniam skeptickí a obávajú sa, že dohoda môže urobiť veľmi málo pre to, aby zastavila útoky Talibanu proti civilistom.

Explózia bomby v aute vo štvrtok zabila amerického a rumunského vojaka a desať civilistov v rušnej diplomatickej oblasti neďaleko americkej ambasády v Kábule. Útok bol pritom jedným z mnohých, ktoré Taliban spáchal v čase trvania rokovaní. Tridsaťštyriročný Elis A. Barreto Ortiz z Morovis v Portoriku bol štvrtým americkým vojakom, ktorý v uplynulých dvoch týždňoch prišiel o život v Afganistane.

"Čo za ľudia by zabili toľko ľudí, aby zdanlivo posilnili svoju vyjednávaciu pozíciu? Nepodarilo sa im to, len to zhoršili!" pokračoval Trump v tweetovaní a dodal, že ak Taliban "nedokáže súhlasiť s prímerím počas týchto veľmi dôležitých rokovaní, a navyše zabije 12 nevinných ľudí, tak zrejme aj tak nemajú silu na vyrokovanie zmysluplnej dohody. Koľko desaťročí chcú ešte bojovať?"

Nie je však jasné, či rokovania medzi Spojenými štátmi a Talibanom úplne skončili alebo ich len prerušili. Trump síce napísal, že ich zrušil po útoku, no Khalilzad sa s lídrami stretol vo štvrtok aj v piatok v katarskej Dauhe. Ministerstvo zahraničia aj Biely dom odmietli reagovať na žiadosť o vysvetlenie. Nereagovala zatiaľ ani afganská vláda.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid pre agentúru AP povedal, že nedokáže okamžite potvrdiť Trumpove tvrdenia o stretnutí v Camp Davide a pre túto chvíľu sa rozhodol nevyjadriť. "Je to politická záležitosť. Čakáme na našich lídrov a potom vám dáme vedieť," uviedol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona