Trump víťazom republikánskych volebných zhromaždení v Nevade

NETKY.SK • 24 Február 2016, 09:26 • 2 min
Trump víťazom republikánskych volebných zhromaždení v Nevade

LAS VEGAS - Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump sa stal víťazom utorkových volebných zhromaždení republikánov v štáte Nevada. Na druhom mieste skončil Marco Rubio, tretie miesto patrí Tedovi Cruzovi. Vyplýva to z predbežných výsledkov, na ktoré sa odvoláva stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Nevada, z hľadiska volebných výsledkov považovaná za typicky nestály štát so značným zastúpením hispánskeho obyvateľstva, je pre celkový volebný proces kľúčová. Po oznámení výsledkov vypukli v Trumpovom tábore v Las Vegas oslavy. Republikánska strana nehlásila žiadne nezrovnalosti ani porušenie pravidiel.

 

Trump získal 45,0 percent hlasov, Rubio 24,3 a Cruz 20,5 percenta hlasov. Volebné zhromaždenia v Nevade nasledovali po sobotňajších primárkach v Južnej Karolíne, kde Trump zvíťazil so ziskom takmer jednej tretiny hlasov. O týždeň bude nasledovať tzv. supervolebný utorok, keď sa naraz uskutoční vyše desať primárok.

 

"Víťazíme, víťazíme, víťazíme... a čoskoro začne víťaziť, víťaziť, víťaziť naša krajina," vyhlásil Trump po zverejnení prvých predbežných výsledkov utorňajších nevadských primárok. 
Súčasne vyjadril nádej, že si bude môcť už čoskoro nárokovať oficiálnu republikánsku nomináciu na novembrové prezidentské voľby.


"Čakajú nás úžasné dva mesiace... A možno, priatelia, nebudeme potrebovať ani tie dva mesiace," povedal Trump svojim jasajúcim priaznivcom zhromaždeným v kasíne v nevadskom Las Vegas. 

 

Kontroverzný miliardár Donald Trump - profitujúci z rozšírenej nespokojnosti voličov s tradičnou politikou dominantných strán - si triumfom v Nevade zaistil silnú pozíciu pred budúcotýždňovým supervolebným utorkom: republikánski uchádzači si 1. marca zmerajú sily v nominačných súbojoch vo vyše desiatke štátov.


Trump po vyhlásení výsledkov nevadských primárov vyhlásil, že v prípade, že by sa stal prezidentom USA, ponechá otvorené vojenské väzenie pre osoby podozrivé z terorizmu na americkej základni Guantánamo na Kube.


"Naplníme to tam množstvom zlých chlapíkov," povedal Trump svojim priaznivcom deň po tom, ako americký demokratický prezident Barack Obama predstavil dnes plán na uzatvorenie väznice Guantánamo.  Zopakoval tiež svoj prísľub postaviť múr pozdĺž celých americko-mexických hraníc. Výstavbu bariéry, ktorá by mala zastaviť nelegálnu migráciu, by podľa neho malo zaplatiť Mexiko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies