Trump varoval Asada pred útokmi na civilistov v poslednej bašte povstalcov

NETKY.SK • 6 September 2018, 08:12 • 2 min
Trump varoval Asada pred útokmi na civilistov v poslednej bašte povstalcov

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu varoval sýrsku vládu, aby neútočila na civilistov v severnej provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov.

slovakia

left justify in out

Takéto útoky by podľa Trumpa mohli Spojené štáty "veľmi rozhnevať".

 

Šéf Bieleho domu zároveň poprel, že by si v minulosti želal zavraždenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Toto tvrdenie sa objavilo v novej knihe známeho investigatívneho novinára Boba Woodwarda, ktorá kritizuje Trumpovu administratívu.

 

Podľa Woodwarda Trump požadoval Asadovo zavraždenie po chemickom útoku na civilistov v Sýrii z apríla 2017. Šéf rezortu obrany James Mattis namiesto toho vytvoril plán na obmedzený vojenský zásah, ktorý Asada osobne neohrozil.

 

Sýrske vládne sily už niekoľko týždňov bombardujú a ostreľujú pozície vzbúrencov v Idlibe, čím si zrejme pripravujú pôdu pre mohutnú ofenzívu. V oblasti pod kontrolou povstalcov sa stále nachádzajú asi tri milióny civilistov. "Ak tam dôjde k masakru, svet sa veľmi, ale veľmi rozhnevá a veľmi sa rozhnevajú aj Spojené štáty," povedal Trump počas stretnutia s kuvajtským emirom Sabáhom Ahmadom Džábirom Sabáhom, ktoré sa v stredu konalo v Bielom dome.

 

Provincia Idlib, ležiaca na severozápade Sýrie pri hraniciach s Tureckom, zostáva po rokoch občianskej vojny poslednou baštou ozbrojených skupín bojujúcich proti Asadovmu režimu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies