Trump: USA musia posilniť a rozšíriť svoj jadrový potenciál

NETKY.SK • 23 December 2016, 09:25 • 2 min
Trump: USA musia posilniť a rozšíriť svoj jadrový potenciál

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump dnes naznačil, že Spojené štáty musia výrazne posilniť a rozšíriť svoj jadrový potenciál.

slovakia

left justify in out

Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter ďalej napísal, že USA musia posilňovať jadrový arzenál až dovtedy, kým "svet ohľadne jadrových bômb nepríde k rozumu". Svoj krátky príspevok uviedol bez kontextu a bližšie ho nevysvetlil.

 

 

 

Hovorca štábu novozvoleného prezidenta neskôr vysvetlil, že Trumpovo vyjadrenie poukazovalo na potrebu zabrániť šíreniu jadrových zbraní vo svete.

 

Donald Trump sa však takto vyslovil len deň po tom, ako sa stretol s viacerými predstaviteľmi americkej armády, s ktorými prediskutoval plánované výdavky na obranu, analyzuje agentúra AP.

 

Republikánsky prezidentský kandidát už v priebehu svojej predvolebnej kampane naznačil, že USA by malo svoj jadrový arzenál rozšíriť. Svet by bol podľa neho "na tom lepšie", ak by jadrové kapacity mali aj iné krajiny vrátane Japonska či Južnej Kórey.

 

Spojené štáty pritom v súlade s medzinárodnou Dohodu o nešírení jadrových zbraní (NPT) ako aj ďalšími podobnými zmluvami, na ktorých sa dohodlo s Ruskom, svoj jadrový arzenál v posledných desaťročiach postupne redukujú, približuje agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies