Trump: USA by mali vetovať rezolúciu OSN o izraelských osadách v Predjordánsku

NETKY.SK • 22 December 2016, 18:22 • 2 min
Trump: USA by mali vetovať rezolúciu OSN o izraelských osadách v Predjordánsku

WASHINGTON - Novozvolený prezident USA Donald Trump sa vyslovil dnes za vetovanie navrhovanej rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá má požadovať od Izraela zastavenie osídľovania okupovaného Predjordánska. Rovnakú výzvu medzitým adresoval USA ako stálemu členovi BR OSN aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

slovakia

left justify in out

"Rezolúcia ohľadne Izraela, ktorá je zvažovaná v BR OSN, by mala byť vetovaná," vyhlásil Trump. "Ako USA už dlho tvrdia, mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi prinesie len priame vyjednávanie medzi týmito stranami, a nie kladenie podmienok zo strany OSN. Tie stavajú Izrael do veľmi biednej vyjednávacej pozície a sú extrémne nespravodlivé voči všetkým Izraelčanom," dodal budúci šéf Bieleho domu.

 

Návrh rezolúcie, ktorý predložil v stredu Egypt, podľa medializovaných informácií odsudzuje výstavbu izraelských osád v Predjordánsku ako porušenie medzinárodného práva a prekážku pri presadzovaní tzv. dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Od Izraela požaduje, aby svoje osídľovacie aktivity zastavil, zatiaľ čo doterajšia výstavba by podľa neho nemala mať "nijaký právny účinok".

 

Hlasovanie o tomto dokumente na pôde BR OSN je plánované dnes o 15.00 h newyorského času (21.00 SEČ). V prípade USA pôjde o jednu z posledných príležitostí pre dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu zaujať postoj proti izraelským osadám. Ich výstavbu Washington kritizoval aj v uplynulých rokoch, pričom však odmietal podporiť protiizraelské rezolúcie BR OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies