Trump udelil prezidentskú medailu bývalému sudcovi i kráľovi rokenrolu

NETKY.SK • 17 November 2018, 09:04 • 2 min
Trump udelil prezidentskú medailu bývalému sudcovi i kráľovi rokenrolu

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump udelil v piatok siedmim vybraným osobnostiam - žijúcim i nežijúcim - Prezidentskú medailu slobody, ktorá je v Spojených štátoch najvyšším občianskym vyznamenaním.

slovakia

left justify in out

Medzi posmrtne vyznamenanými je aj rokenrolový spevák Elvis Presley (1935-1977), ktorého samotný Trump označil za "legendárneho", pričom nechal zahrať ukážku jeho spevu, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Oceneniu Presleyho umenia zodpovedala štylizácia celého slávnostného obradu v Bielom dome, pripomínajúceho dávne časy či mesto Las Vegas, kde tzv. kráľ rokenrolu pôsobil v posledných rokoch života.

Ďalšími posmrtne vyznamenanými sú americký hráč bejzbalu Babe Ruth (1895-1948) a sudca najvyššieho súdu USA Antonin Scalia (1936-2016).

 

Prezidentskú medailu slobody získala i Miriam Adelsonová, manželka kasínového magnáta a sponzora Trumpovej Republikánskej strany Sheldona Adelsona, ktorý má blízky vzťah s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Adelsonová bola ocenená za filantropiu a prácu v oblasti zdravotníctva.

 

Trump vyznamenal aj dve bývalé hviezdy amerického futbalu - Rogera Staubacha a Alana Pagea - a dlhoročného republikánskeho senátora Orrina Hatcha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona