Trump udelil milosť "najtvrdšiemu šerifovi Ameriky"

NETKY.SK • 26 August 2017, 08:05 • 2 min
Trump udelil milosť "najtvrdšiemu šerifovi Ameriky"

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump udelil v piatok milosť kontroverznému bývalému šerifovi z okresu Maricopa v Arizone, ktorého v júli uznal tribunál za vinného z pohŕdania súdom za to, že ignoroval príkaz nezatýkať podozrivých nelegálnych imigrantov.

slovakia

left justify in out

Po formálnom ukončení procesu túto jeseň mu hrozilo polročné väzenie.

 

"Šerif Joe Arpaio má teraz 85 rokov a po viac než 50 rokoch obdivuhodnej služby pre našu krajinu je hodným kandidátom na prezidentskú milosť," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu, ktoré spomína aj jeho vojenskú kariéru ešte z čias kórejskej vojny.

 

Arpaio bolo šerifom v okrese neďaleko Phoenixu 24 rokov, vo voľbách vlani v novembri však o funkciu prišiel. Kritici ho obviňovali z rasizmu, keďže svojim podriadeným prikazoval preverovať hispánsky vyzerajúce osoby, či majú americké občianstvo alebo legálny status imigranta. Oficiálne sa previnil, keď ignoroval zákaz zatýkať migrantov, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2011.

 

Arpaio, ktorý sám seba zvykol označovať za "najtvrdšieho šerifa Ameriky", sa Trumpovi na Twitteri poďakoval, že prípad prekukol: "Je to politický hon na čarodejnice v podaní obamovských funkcionárov na ministerstve spravodlivosti!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona