Trump tvrdí, že je "presným opakom" obrazu, aký o ňom v knihe vytvoril Woodward

NETKY.SK • 5 September 2018, 17:19 • 2 min
Trump tvrdí, že je "presným opakom" obrazu, aký o ňom v knihe vytvoril Woodward

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Donald Trump v stredu dôrazne vyhlásil, že je "presným opakom" obrazu, aký o ňom vo svojej novej knihe vytvoril novinár Bob Woodward. Kniha vyvolala v Bielom dome búrku, pretože súčasní aj bývalí poradcovia Trumpa v nej označili prezidenta za "idiota" a "klamára".

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP. Trump sa na Twitteri posťažoval, že ľuďom môžu takéto opisy "beztrestne prejsť", a znovu navrhol zmenu zákonov týkajúcich sa urážok na cti. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová-Sandersová uviedla pre americkú spravodajskú stanicu Fox News, že o podaní žaloby za nactiutŕhanie s Trumpom nehovorila.

 

Investigatívny novinár Woodward pri príprave knihy viedol rozhovory s vrcholovými poradcami prezidenta s tým, že neodhalí, kto konkrétne mu poskytol dané informácie, napísal denník The Washington Post.

 

Úryvky z publikácie s názvom "Fear: Trump in the White House" (Strach: Trump v Bielom dome) boli zverejnené v utorkovom vydaní denníka The Washington Post, informovala agentúra Reuters. Kniha, ktorá má ešte len vyjsť 11. septembra, je zatiaľ poslednou z radu publikácií približujúcich verejnosti napätie v Bielom dome počas Trumpovho prezidentského mandátu. Trump nastúpil do funkcie minulý rok v januári.

 

Kniha zobrazuje Trumpa ako človeka so sklonmi k vulgárnym prejavom a impulzívnym rozhodnutiam. Situáciu v Bielom dome vykresľuje ako chaos blížiaci sa k "administratívnemu prevratu" a "nervovému kolapsu" výkonnej zložky.

 

Woodward píše aj o tom, že Trump po údajnom chemickom útoku sýrskych vládnych síl na civilistov z apríla 2017 povedal ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi, že si praje zavraždenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Šéf rezortu obrany namiesto toho vytvoril plán na obmedzený nálet, ktorý Asada osobne neohrozil.

 

Bob Woodward (75) sa medzinárodne preslávil svojimi správami o afére Watergate, keď pomohol zosadiť prezidenta Spojených štátov Richarda Nixona. Pre zmienený denník pracuje od roku 1971. Dosiaľ napísal 18 kníh o americkej politike, z ktorých sa 12 stalo bestsellermi. Na základe jeho debutu "All the President's Men" (Všetci prezidentovi muži) z roku 1974 bol nakrútený rovnomenný film, ktorý získal troch Oscarov.

2 20 jam svi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona