Trump telefonoval s taiwanskou prezidentkou, obe krajiny majú prerušené styky

NETKY.SK • 3 December 2016, 10:17 • 2 min
Trump telefonoval s taiwanskou prezidentkou, obe krajiny majú prerušené styky

NEW YORK - Novozvolený prezident Donald Trump absolvoval dnes telefonický rozhovor s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Spojené štáty pritom majú s Taiwanom od roku 1979 prerušené diplomatické vzťahy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako upozornila agentúra AP, ide o "veľmi nezvyčajný, pravdepodobne bezprecedentný" krok, keď prezident USA alebo novozvolený prezident USA hovoril priamo s taiwanským lídrom.

 

Spojené štáty prerušili oficiálne vzťahy s Taiwanom v roku 1979, keď americká vláda súhlasila s prerušením diplomatických stykov s Čínskou republikou (Taiwanom) v prospech Čínskej ľudovej republiky. Neoficiálne však Washington má naďalej s Taiwanom tesné kontakty.

 

Trumpov telefonát s Cchaj Jing-wen potvrdili pre agentúru Reuters aj ľudia blízki Trumpovi. Podľa tohto zdroja hovorili o tesných ekonomických, politických a bezpečnostných vzťahoch medzi Taiwanom a USA.

 

Čína vníma Taiwan ako svoju odtrhnutú provinciu, ktorá sa jedného dňa opäť pripojí k materskej pevnine. Mnoho Taiwancov však svoj ostrovný štát vníma ako nezávislý a znepokojuje ich rastúci vplyv Číny.

 

Po ôsmich rokoch postupného zbližovania a počínajúc rokom 2014 aj pravidelnej výmeny informácií medzi Pekingom a Tchaj-pejom bol tento rok v júni "pozastavený mechanizmus bilaterálnej spolupráce". Vzťahy medzi Čínou a Taiwanom výrazne ochladli po zdrvujúcom víťazstve Cchaj Jing-wen v januárových prezidentských voľbách. Prezidentka má blízko k Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ktorá presadzuje nezávislosť Taiwanu.

Taiwan, ktorý sa oficiálne volá Čínska republika, má od roku 1949 vlastnú vládu, nikdy oficiálne nevyhlásil svoju nezávislosť a Peking ho naďalej považuje za integrálnu súčasť svojho územia.

 

Nezávislosť Taiwanu v súčasnosti uznáva iba 22 krajín sveta a Čína ho naďalej považuje za svoju odštiepeneckú provinciu, čo bráni začleneniu tohto ostrovného štátu do OSN a iných významných medzinárodných organizácií. Peking naďalej trvá na znovuzjednotení s Taiwanom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona