Trump telefonoval s Abem ohľadom spolupráce pri príprave summitu s KĽDR

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 06:24 • 2 min
Trump telefonoval s Abem ohľadom spolupráce pri príprave summitu s KĽDR

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v pondelok telefonicky hovoril s japonským premiérom Šinzóm Abem ohľadom najnovšieho vývoja situácie v riešení diplomatického konfliktu so Severnou Kóreou.

slovakia

left justify in out

Obaja lídri sa zhodli, že sa opäť stretnú a budú pokračovať v úzkej spolupráci.

 

Biely dom nešpecifikoval, kedy sa Trump stretne s Abem, obaja však budú prítomní na summite skupiny G20, ktorý sa bude konať koncom mesiaca v kanadskom Toronte. Ich stretnutie by sa malo uskutočniť pred plánovaným summitom amerického prezidenta a severokórejského vodcu Kim Čong-una, tvrdí Washington.

 

Trump a Abe "vyhlásili, že zdieľajú imperatív dosiahnuť úplné a permanentné odstránenie jadrových, chemických a biologických zbraní, ako aj programu balistických striel KĽDR," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

 

Telefonát medzi Washingtonom a Tokiom prišiel po tom, ako vládny činiteľ v Soule uviedol, že juhokórejský prezident Mun Če-in by mohol vycestovať do Singapuru na stretnutie s Trumpom a Kimom. Potenciálna trojstranná schôdzka by sa mohla uskutočniť okolo 12. júna - ako bolo stanovené pre pôvodne bilaterálny summit.

 

Jeho konanie však závisí od výsledkov rokovaní medzi USA a Severnou Kóreou, dodal juhokórejský činiteľ.

 

Trump nedávno svoju účasť na tomto prelomovom stretnutí zrušil pre "otvorené nepriateľstvo" vyjadrené v stanoviskách Pchjongjangu. Šéf Bieleho domu svoj postoj neskôr prehodnotil a obnovil ochotu pricestovať do Singapuru. Americkí diplomati medzitým dorazili do demilitarizovanej zóny (DMZ) ohľadom príprav summitu.

 

Kim a Mun sa v tejto lokalite neohlásene stretli v sobotu, pričom vodca KĽDR opätovne vyjadril vôľu na stretnutie s Trumpom a potvrdil záväzky zbaviť Kórejský polostrov jadrových zbraní. Kim povedal Munovi, že je "pevne rozhodnutý" stretnúť sa s Trumpom.

 

Prvé stretnutie kórejských lídrov sa uskutočnilo v DMZ v apríli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies