Trump: Spojené štáty musia brániť používaniu smrtiacich chemických zbraní

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 08:17 • 2 min
Trump: Spojené štáty musia brániť používaniu smrtiacich chemických zbraní

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu v Sýrii v reakcii na tohtotýždňový chemický útok, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov.

slovakia

left justify in out

Trump zároveň vyzval "všetky civilizované národy" sveta, aby sa pridali k americkým snahám o ukončenie krviprelievania v Sýrii. Podľa Trumpa bol štvrtkový raketový útok na sýrsku základňu nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Podľa jeho slov neexistujú pochybnosti o tom, že sýrske vládne sily skutočne použili chemické zbrane. Sýrska štátna televízia informovala o útoku amerických rakiet na viacero vojenských cieľov na území Sýrie a označila ho za akt agresie.

 

"(Spojené štáty) musia predchádzať a zabraňovať šíreniu a používaniu smrtiacich chemických zbraní," povedal Trump novinárom krátko po tom, ako bola zverejnená informácia o americkom útoku. Stalo sa tak počas prebiehajúceho summitu Donalda Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý vo štvrtok podvečer odštartoval v Trumpovom letovisku na Floride.

 

Strely Tomahawk boli odpálené vo štvrtok večer z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom sa stala letecká základňa sýrskych vládnych síl, informovala agentúra AP. Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta.

 

Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

 

Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy sa v ostatných dňoch stupňovali varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies