Trump sľubuje zdravotné poistenie pre všetkých

NETKY.SK • 16 Január 2017, 14:18 • 2 min
Trump sľubuje zdravotné poistenie pre všetkých

WASHINGTON - Novozvolený prezident USA Donald Trump tvrdí, že jeho plán, ktorý nahradí zákon o zdravotnej starostlivosti známy ako Obamacare, bude zahŕňať aj "poistenie pre každého". Trump sa takto vyjadril v interview, zverejnenom v nedeľu v denníku Washington Post.

slovakia

left justify in out

Nastupujúci prezident povedal: "Budeme mať poistenie pre každého. V niektorých kruhoch prevláda filozofia, že ak si ho človek nedokáže zaplatiť, nebude ho mať. Toto sa v našom prípade nestane."

Trump odmietol poskytnúť podrobnosti.

 

Prijatie univerzálnej zdravotnej starostlivosti bude predstavovať prudkú a náhlu zmenu pre väčšinu republikánov, ktorí plánujú zrušiť a nahradiť súčasný reformný zákon o zdravotnej starostlivosti Obamacare.

 

Úplné odmietnutie zákona presadeného odchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom by pripravilo o zdravotné poistenie milióny Američanov.

 

Trump povedal pre Washington Post, že podľa jeho očakávania sa Kongres bude zaoberať touto záležitosťou už v najbližších týždňoch.

Odchádzajúci prezident Obama považuje presadenie zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti za jeden zo svojich najväčších vnútropolitických úspechov. Podľa republikánov však nový systém dobre nefunguje a príliš rozširuje právomoci federálnej vlády na úkor občanov a jednotlivých štátov.

 

Podľa prieskumov verejnej mienky si polovica opýtaných Američanov myslí, že reformu Obamacare treba zrušiť. Vďaka novým opatreniam totiž síce 20 miliónov dovtedy nepoistených Američanov získalo zdravotné poistenie, ale platiť si ho bude musieť teraz väčšina občanov USA.

 

Obamacare predpokladá okrem iného aj úspory nákladov na zdravotnú starostlivosť, odstraňuje znevýhodňovanie chorých pri poisťovaní a zavádza daňové úľavy pre poistencov.

 

Zákon týkajúci sa zdravotnej starostlivosti bol prijatý v roku 2010 hlasmi demokratov, ktorí vtedy ovládali Kongres. Republikáni, ktorí medzičasom získali väčšinu v Snemovni reprezentantov a neskôr aj v Senáte, viackrát hlasovali za zrušenie tohto zákona, avšak nedokázali prehlasovať prezidentské veto. Americký najvyšší súd takisto podporil kľúčové aspekty reformy Obamacare.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies