Trump skritizoval utečeneckú dohodu s Austráliou ako "hlúpu"

NETKY.SK • 2 Február 2017, 09:09 • 2 min
Trump skritizoval utečeneckú dohodu s Austráliou ako "hlúpu"

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu ostro skritizoval "hlúpu dohodu" s Austráliou, na základe ktorej majú Spojené štáty prevziať stovky utečencov z austrálskych zadržiavacích zariadení na tichomorských ostrovoch Nauru a Manus.

slovakia

left justify in out

"Je to možné? Obamova administratíva súhlasila, že prevezme tisíce ilegálnych prisťahovalcov z Austrálie. Prečo? Preštudujem si túto hlúpu dohodu!" napísal Trump v stredu neskoro večer na Twitteri.

 

Podľa dohody majú USA prevziať 1250 utečencov, v súčasnosti živoriacich na spomínaných tichomorských ostrovoch. Tábory odsúdili predstavitelia OSN aj ľudskoprávne organizácie, a to pre životné podmienky migrantov.

 

Trumpov odkaz na Twitteri sa objavil len niekoľko dní po tom, čo austrálsky premiér Malcolm Turnbull informoval, že Trump v telefonáte zo soboty 28. januára súhlasil s plnením dohody.

 

Tweet tiež nasledoval niekoľko hodín po tom, ako americký denník Washington Post zverejnil správu, že Trump využil telefonický rozhovor na ostré skritizovanie Turnbulla za dohodu o prisťahovalcoch.

 

Trump údajne Turnbullovi povedal, že tento ich rozhovor bol "zďaleka najhorším telefonátom" zo všetkých piatich, ktoré v sobotu absolvoval so svetovými lídrami, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a japonského premiéra Šinzóa Abeho.

 

Americký prezident sa sťažoval, že je to tá "úplne najhoršia dohoda" a "politicky by ho zabila". Okrem toho obvinil Austráliu z pokusu exportovať "ďalších bostonských bombových útočníkov".

 

Turnbull dnes odmietol potvrdiť alebo poprieť správu denníka Washington Post: "Nebudem sa vyjadrovať k správam zo Spojených štátov o telefonáte."

 

"Je lepšie, keď takéto rozhovory prebiehajú otvorene, úprimne, súkromne," povedal Turnbull novinárom v Melbourne. "Môžem vás uistiť, že toto priateľstvo je veľmi silné. Skutočnosť, že sme dostali uistenie, skutočnosť, že to bolo potvrdené, naše veľmi rozsiahle prepojenie, ktoré máme s novou administratívou, len zdôrazňuje blízkosť nášho spojenectva," dodal premiér.

 

Turnbull oznámil dohodu s USA vlani v novembri, len týždeň po tom, čo Trump zvíťazil v prezidentských voľbách. Odvtedy sa austrálski predstavitelia zúfalo snažia lobovať u Trumpových poradcov, aby dohodu dodržal.

 

Denník Washington Post takisto citoval amerického predstaviteľa, podľa ktorého Trump povedal austrálskemu premiérovi, že má "v úmysle" rešpektovať utečeneckú dohodu - táto fráza poskytuje prezidentovi priestor na vycúvanie z dohody v budúcnosti.

 

Telefonát mal trvať hodinu, ale Trump ho náhle po 25 minútach ukončil, keď Turnbull navrhol, že by sa mohli posunúť k ďalším témam, napríklad k zahraničným záležitostiam, ako je konflikt v Sýrii.

 

Minulý týždeň Trump vydal nariadenie, ktorým zakazuje utečencom zo siedmich prevažne moslimských krajín vstup do USA. Veľké množstvo ľudí v spomínaných austrálskych táboroch pochádza práve z týchto krajín, vrátane Iránu, Iraku a Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona