Trump si vyhradzuje právo napadnúť výsledky volieb, ak nevyhrá: Obama volá na poplach

NETKY.SK • 21 Október 2016, 06:48 • 2 min
Trump si vyhradzuje právo napadnúť výsledky volieb, ak nevyhrá: Obama volá na poplach

WSHINGTON - Americký prezidentský kandidát Donald Trump dnes opätovne odmietol prisľúbiť, že uzná prípadnú porážku v novembrových voľbách, keďže si podľa vlastných slov vyhradzuje právo podniknúť právne kroky "v prípade pochybného výsledku".

slovakia

left justify in out

Urobil tak po tom, ako počas stredajšej televíznej debaty s volebnou súperkou Hillary Clintonovou odmietol priamo odpovedať na otázku, či je ochotný pripustiť aj svoju prehru.

 

Počas dnešného prejavu v štáte Ohio, z ktorého citovala agentúra AP, Trump ubezpečil, že "by samozrejme akceptoval jasný volebný výsledok". Zdôraznil však, že si nie je istý tým, že takýto výsledok získa, pričom poukázal na údajne zavádzajúce štatistiky o volebných podvodoch. Bez uvedenia dôkazov tiež obvinil Clintonovej kampaň, že sa snaží voľby zmanipulovať.

 

V poslednom, treťom televíznom dueli s kandidátkou Demokratickej strany položili republikánovi Trumpovi otázku, či prijme výsledky volieb po tom, ako už viackrát vyslovil predpoklad, že budú zmanipulované. Odpovedal, že to zatiaľ nebude riešiť, čo predstavuje nebývalé spochybnenie legitimity prezidentských volieb v USA niektorým z kandidátov už počas predvolebnej kampane.

 

Dnešné vystúpenie v meste Delaware na území štátu Ohio otvoril Trump parodovaním tejto časti duelu s Clintonovou, pričom prisľúbil, že "úplne prijme výsledky týchto ohromných a historických prezidentských volieb", avšak len vtedy, ak vyhrá on.

 

Obama: Trumpove slová o neuznaní výsledkov volieb sú nebezpečné

Prezident USA Barack Obama označil vo štvrtok za nebezpečné slová republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, že nemusí uznať výsledky prezidentských volieb.

 

"To nie je téma na žartovanie. Je to nebezpečné," vyhlásil Obama počas kampane na podporu demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej v Miami. "Podrýva to našu demokraciu."

 

Obama odmietol Trumpove obvinenia, že voľby môžu byť zmanipulované. Poznamenal, že volebné podvody sú menej časté ako to, že človeka zasiahne blesk.

 

"Hovorím štátu Floridu, že na vašom hlasovaní záleží, váš hlas sa ráta," zdôraznil Obama vyzývajúc stúpencov, aby išlo voliť a podporili jeho Demokratickú stranu v prezidentských i kongresových voľbách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona