Trump si vybral za šéfa EPA kritika teórií o globálnom otepľovaní

NETKY.SK • 8 December 2016, 07:20 • 2 min
Trump si vybral za šéfa EPA kritika teórií o globálnom otepľovaní

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump si vybral za šéfa vládnej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) doterajšieho hlavného štátneho zástupcu v štáte Oklahoma Scotta Pruitta. Ten má podľa amerických médií dobré vzťahy s ropným i uhoľným priemyslom.

slovakia

left justify in out

Informáciu o nominácii potvrdil aj Trumpov tím. Americké médiá teraz špekulujú, že vymenovanie Pruitta na čelo EPA môže naznačovať plány novej vlády zvrátiť politiku boja proti klimatickým zmenám presadzovanú odchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom.

 

Trump už počas predvolebnej kampane kritizoval teórie o globálnom otepľovaní ako nepodložené a prisľúbil, že v prípade jeho zvolenia Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody.

 

Pruitt v minulosti niekoľkokrát vyslovil podobné názory. "Vedci sa stále nezhodujú na úrovni globálneho otepľovania a jeho spojitosti s ľudskou činnosťou," napísal pred časom v konzervatívnom magazíne National Review.

 

"Mali by sme podporovať diskusiu na túto tému - v školách, na verejnom fóre a tiež v Kongrese a nie umlčiavať ju hrozbami perzekúcie," uviedol vtedy Pruitt.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona