Trump schválil rozpočet pre NASA, vydelil im 19,5 miliardy dolárov

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 06:36 • 2 min
Trump schválil rozpočet pre NASA, vydelil im 19,5 miliardy dolárov

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podpísal dnes návrh zákona schvaľujúci rozpočet Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na terajší rozpočtový rok vo výške 19,5 miliardy dolárov.

slovakia

left justify in out

Uvedená legislatíva rozširuje úlohy NASA o výskum Marsu s cieľom eventuálne tam vyslať ľudí. Zákon tiež schvaľuje pokračovanie činnosti Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) najmenej do roku 2024 a využitie komerčných kozmických lodí na dopravu astronautov na ISS.

 

Šéf NASA dostal za úlohu vypracovať do 1. decembra plán na výskum Červenej planéty ľuďmi. "Počas takmer šiestich desaťročí práca NASA inšpirovala milióny a milióny Američanov, aby si predstavovali vzdialené svety a lepšiu budúcnosť práve tu, na Zemi," povedal pri tejto príležitosti Trump.

 

Pochválil zákon za to, že podporuje vedcov, inžinierov a astronautov NASA "a ich snahu objavovať", a zdôraznil, že táto legislatíva vytvorí v USA nové pracovné príležitosti. Trump zákon podpísal v Oválnej pracovni obklopený astronautmi, senátormi a hlavnými predkladateľmi legislatívneho návrhu.

 

Vo vyjadrení pred Kongresom minulý mesiac Trump hovoril o tom, že sníva o "amerických stopách vo vzdialených svetoch". Návrh rozpočtu, ktorý Biely dom predstavil tento mesiac, zahŕňa iba jednopercentné zníženie rozpočtu NASA na rozdiel od výrazných rozpočtových škrtov pri ďalších amerických organizáciách.

 

Prezident nedávno poslal Kongresu návrh rozpočtu, ktorý vyčleňuje pre NASA na budúci rok 19,1 miliardy dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona