Trump sa zbavil ďalšieho funkcionára, nesúhlasil totiž s jeho tvrdeniami o zmanipulovaných voľbách

NETKY.SK • 18 November 2020, 10:41 • 2 min
Trump sa zbavil ďalšieho funkcionára, nesúhlasil totiž s jeho tvrdeniami o zmanipulovaných voľbách

WASHINGTON – Úradujúci americký prezident Donald Trump odvolal najvyššieho vládneho funkcionára, ktorý dohliadal nad bezpečnosťou prezidentských volieb v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump, ktorý si odmieta priznať prehru v amerických prezidentských voľbách odvolal vysokopostaveného vládneho funkcionára Chrisa Krebsa. Dôvodom bolo, že odmietol Trumpove tvrdenia o zmanipulovaných voľbách a podvodoch pri sčítavaní hlasovacích lístkov.

 

Za nevhodné komentáre skončil

Podľa amerických médií a politických analytikov pritom voľby vyhral demokratický kandidát Joe Biden so ziskom 306 hlasov voliteľov, pričom Trump si na svoje konto pripísal iba 232 hlasov voliteľov.

 

Úradujúci prezident však odmieta uznať výsledky prezidentských volieb a opakovane napáda vierohodnosť hlasovania. Republikánsky prezident na sociálnej sieti Twitter napísal, že "nedávne vyhlásenie Chrisa Krebsa o bezpečnosti volieb roku 2020 bolo veľmi nepresné, pretože došlo k rozsiahlym nečestným praktikám a podvodom"

 

img

 

Čo bolo aj odôvodnenie, prečo ho prezident okamžite z funkcie riaditeľa agentúry pre bezpečnosť počítačových systémov a infraštruktúry (CISA) odvolal.

 

Súvisiaci článok: Trumpov tím pomaly sťahuje žaloby proti volebnému výsledku. Prezident však pohrozil ďalšími sťažnosťami

 

Trumpovi dohovára už aj rodina

Trumpova dcéra Ivanka, ktorá je zároveň aj prezidentovou poradkyňou, otcovi dohovára a hľadá spôsob, ako mu ešte zachrániť povesť. Opustiť Biely dom mu dokonca odporučila aj manželka Melania Trumpová.

 

Ivanka spolu s manželom Jaredom Kushnerom preferujú, aby Trump uznal svoju porážku najneskôr do konca budúceho týždňa, kedy sa ukončí preratúvanie hlasov v štáte Georgia. Manželia sa tak snažia presvedčiť prezidenta k uváženejším krokomPár sa totiž domnieva, že žaloby nezmenia výsledok volieb.

 

img

 

Podľa zdroja z Bieleho domu sa mala Ivanka svojho otca dokonca spýtať, či mu stojí za to poškodiť vlastný odkaz a možné ohrozenie jeho značky neuznaním si porážky. Mal zároveň uviesť, že prezidentova dcéra sa na celú situáciu pozerá veľmi realistickými očami, pričom si plne uvedomuje, že jej budúcnosť stojí na budúcnosti jej otca.

 

Prečítajte si tiež: Poradca Donalda Trumpa sľubuje, že prípadné odovzdanie moci prebehne bez problémov

 

Zbor voliteľov zvolí Joe Bidena

V prezidentských voľbách, ktoré sa oficiálne konali 3. novembra získal väčšiu podporu demokratický kandidát Joe Biden. Aj napriek tomu, že priebežné zrátavanie voličských lístkov bolo spočiatku veľmi vyrovnané,

 

Biden si na záver pripísal víťazstvo v jednom z kľúčových štátov, v Pensylvánii, kde si zabezpečil 20 hlasov voliteľov, čím tak dosiahol minimálnu hranicu 270 hlasov potrebnú na získanie Bieleho domu. 

 

Zbor voliteľov, ktorí formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra.

 

Mohlo by vás zaujímať: Donald Trump sa odmieta vzdať moci v prospech Bidena, stále sa považuje za víťaza volieb



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona