Trump sa vyjadril, že ak summit so Severnou Kóreou nebude plodný, jednoducho odíde

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 08:37 • 2 min
Trump sa vyjadril, že ak summit so Severnou Kóreou nebude plodný, jednoducho odíde

WASHINGTON - Ak summit medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom nebude "plodný", americká hlava štátu sa z neho stiahne.

slovakia

left justify in out

Trump sa tak vyjadril v stredu počas spoločnej tlačovej konferencie s japonským premiérom Šinzóm Abem po stretnutí v jeho floridskom sídle s tým, že na stretnutie ale nazerá optimisticky. "Ak si budem myslieť, že to stretnutie nebude plodné, nepôjdeme tam. Ak nebude stretnutie plodné, keď na ňom budem, zdvorilo z neho odídem," povedal.

Prezident zároveň uviedol, že sankciová kampaň maximálneho tlaku na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), ktorú vedú USA, bude pokračovať, až kým sa krajina nedenuklearizuje. S týmto postojom súhlasil aj Abe. "Len preto, že Severná Kórea odpovedá na dialóg, nemala by dostať odmenu. Mal by sa ďalej udržiavať maximálny tlak," vyjadril sa politik.

Trump sa okrem iného vyjadril aj na margo stretnutia šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikea Pompea s Kim Čong-unom. Stretnutie nominanta do funkcie amerického ministra zahraničia a lídra KĽDR sa uskutočnilo pred vyše dvomi týždňami. Podľa prezidenta si Pompeo a Kim veľmi dobre rozumeli.

Okrem jadrového programu Severnej Kórey je ďalšou otázkou zasahujúcou do plánov na summit aj zadržiavanie troch amerických občanov v krajine. Trump uviedol, že o tejto otázke rokujú a je "dobrá šanca", že sa im podarí dosiahnuť ich prepustenie. Či je to podmienka konania summitu, neuviedol. Podľa nemenovaného predstaviteľa z USA spomínal amerických zajatcov aj Pompeo počas stretnutia s Kimom.

Trump tiež vyhlásil, že Abemu sľúbil, že bude tvrdo pracovať na vrátení japonských občanov, ktorých uniesla KĽDR. Podľa Tokia je najmenej desiatka Japoncov, ktorých Severokórejčania uniesli v 70. a 80. rokoch minulého storočia, stále nezvestná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies