Trump sa topí v problémoch. Okrem ovplyvňovania výsledku volieb mu úrady preklepnú aj majetok

NETKY.SK • 31 Júl 2021, 14:05 • 2 min
Trump sa topí v problémoch. Okrem ovplyvňovania výsledku volieb mu úrady preklepnú aj majetok

WASHINGTON – Americké ministerstvo spravodlivosti si posvieti na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Okrem daňových únikov čelí aj obvineniam zo snahy ovplyvniť výsledky volieb.

slovakia

left justify in out

Výbor americkej Snemovne reprezentantov v piatok zverejnil kompromitujúce materiály, ktoré naznačujú Trumpove snahy dotlačiť ministerstvo spravodlivosti k tomu, aby novembrové prezidentské voľby prehlásilo za zmanipulované

 

Okrem iného si úrady posvietia aj na jeho daňové priznania. Vyšetrovanie má preukázať, či bývalá hlava štátu dodržiavala daňové zákony a nevyhýbala sa ich plateniu. 

 

Snahy zvrátiť volebný výsledok

Šéfka výboru pre dohľad a reformu Carolyn Maloneyová ohlásila vyšetrovanie bývalého prezidenta pre podozrenia z nátlaku na ministerstvo spravodlivosti

 

K dispozícii je dokument, v ktorom sú zaznamenané Trumpove snahy zvrátiť výsledok prezidentských volieb vo svoj prospech.

 

img

 

Celý telefonický rozhovor z 27. decembra minulého roka zaznamenal bývalý námestník rezortu spravodlivosti Richard Donoghuea. „Jednoducho povedzte, že voľby boli skorumpované, a zvyšok nechajte na mňa,“ tlačil Trump na Donoghuea. 

 

Tejto pasáži pritom predchádzalo vysvetlenie námestníka, že ministerstvo nemôže “lusknutím prsta“ zvrátiť výsledok volieb. „Takto to nefunguje,“ apeloval na exprezidenta Donoghuea.

 

Telefonického rozhovoru sa zúčastnil aj bývalý šéf ministerstva Jeffrey Rosen. Čo podľa výboru naznačuje snahy ovplyvniť dvoch najvyššie postavených činiteľov rezortu.

 

img

 

„Výbor začal plánovať rozhovory s kľúčovými svedkami, aby vyšetril plný rozsah korupcie bývalého prezidenta. Využijem všetky nástroje, ktoré mám k dispozícii, aby som zaistila, že výpovede svedkov budú obstarané v čo najkratšom čase,“ skonštatovala Maloneyová. 

 

Nové zistenia súvisia aj s nátlakom na činiteľov v jednotlivých štátoch, v ktorých Trump prehral.  

 

Exprezident sa vyhýbal plateniu daní

Šéf výboru Richard Neal ešte pred dvomi rokmi podal federálnu žalobu proti ministerstvu financií USA a Federálnej daňovej správe (IRS). 

 

img

 

Prostredníctvom nej sa snažil dostať k utajovaným Trumpovým daňovým priznaniam za obdobie predchádzajúcich šiestich rokov. Rezort spravodlivosti v tom čase žalobu zamietol, avšak na základe nových dôkazov nariadilo dokumenty sprístupniť. Trump obvinenia odmieta a hovorí o „hone na čarodejnice“.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies