Trump sa stretol v Bielom dome s austrálskym premiérom Turnbullom

NETKY.SK • 24 Február 2018, 06:39 • 2 min
Trump sa stretol v Bielom dome s austrálskym premiérom Turnbullom

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump a austrálsky premiér Malcolm Turnbull sa v piatok stretli v Bielom dome. Lídri sa usilovali odsunúť bokom predošlé pnutia, avšak ich rozdielne názory na obchod pretrvali.

slovakia

left justify in out

Trump vyňal USA z pôvodného 12-členného Transpacifického partnerstva (TPP) krátko po svojom zasadnutí do prezidentského kresla začiatkom minulého roka a svoj negatívny postoj voči tejto obchodnej dohode zopakoval aj na piatkovej spoločnej tlačovej konferencii s Turnbullom, informuje agentúra Reuters.

 

"Transpacifické partnerstvo pre nás nebolo dobrým obchodom," povedal Trump a zdôraznil, že uprednostňuje bilaterálne dohody, a nie skupinové. Dodal, že TPP by poškodilo amerických pracujúcich.

 

Austrália a zvyšné členské štáty tohto medzinárodného paktu zverejnili tento týždeň novelizovanú verziu dohody a predpokladá sa, že ju podpíšu v marci.

 

Na programe rozhovoru v Bielom dome bola aj Čína ako vzrastajúca svetová veľmoc. Trump je voči obchodnej politike Pekingu kritický, zatiaľ čo Austrália zachováva k Číne, svojmu najväčšiemu obchodnému partnerovi, menej konfrontačný prístup.

 

Trump uviedol, že vzťahy USA s Čínou sa vylepšili. Varoval však, že tieto vzťahy by mohla naštrbiť práve nezhoda ohľadom obchodných otázok.

 

Turnbullova návšteva Spojených štátov prichádza po napätej interakcii medzi týmito lídrami z vlaňajška, keď sa dostali do rozporu pre dohodu o výmene utečencov. Trump v piatok americko-austrálske vzťahy vyzdvihol.

 

"Vzťah, ktorý máme s Austráliou, je úžasný a pravdepodobne je silnejší než kedykoľvek predtým," vyhlásil Trump počas brífingu z Oválnej pracovne pred stretnutím s austrálskym premiérom.

 

Turnbull pre novinárov povedal, že sa s Trumpom dohodol na nových iniciatívach zameraných na prehĺbenie bezpečnosti a ekonomických väzieb oboch krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona