Trump sa stretol s Macronom prvýkrát v Bruseli

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 15:56 • 2 min
Trump sa stretol s Macronom prvýkrát v Bruseli

BRUSEL - K prvému stretnutiu medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a novým francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom došlo dnes v Bruseli na okraj summitu NATO.

slovakia

left justify in out

Prezident USA spolu s manželkou privítal popoludní francúzskeho prezidenta s jeho manželkou na pôde americkej ambasády v Bruseli.

 

"Máme veľa vecí na diskusiu, vrátane terorizmu," uviedol Trump potom ako Macronovi zablahoželal k volebnému víťazstvu, "o ktorom hovorí celý svet".

 

Macron po silnom potriasaní rúk so šéfom Bieleho domu pred novinármi uviedol, že ho teší, že má to šťastie meniť veci spolu s Trumpom. Potvrdil, že má dlhý zoznam otázok, ktoré chce prerokovať s americkým prezidentom, okrem boja s terorizmom a bezpečnostno-obranných záležitostí to boli aj hospodárske vzťahy, klimatické zmeny a oblasť energetiky.

 

Macron v minulosti Trumpa kritizoval, hlavne kvôli tomu, že Trump naznačil možnosť odstúpiť od parížskej klimatickej zmluvy z roku 2015. Predstavitelia Bieleho domu tvrdia, že Trump sa zatiaľ v tejto veci nerozhodol a má do konca mája oznámiť, či USA budú plniť svoje záväzky vyplývajúce z celosvetovej klimatickej dohody.

 

Televízia RTBF, ktorá v priamom prenose sledovala stretnutie oboch lídrov, spresnila, že Trump a Macron počas vyše hodinového pracovného obeda prebrali záležitosti týkajúce sa dnešného summitu NATO, nadchádzajúce stretnutie lídrov G7 na Sicílii a regionálne krízy v Sýrii, na Ukrajine a tiež súčasné napäté vzťahy so Severnou Kóreou. Hovorili aj o vzájomných hospodárskych vzťahoch a o potrebe zo strany USA rešpektovať klimatickú dohodu z Paríža.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies