Trump: Sessions ma veľmi sklamal

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 11:45 • 2 min
Trump: Sessions ma veľmi sklamal

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa údajne zhováral so svojimi poradcami o možnom odvolaní ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa. Trump je stále pobúrený pre Sessionsovo rozhodnutie zostať mimo vyšetrovania údajného ruského zasahovania do vlaňajších prezidentských volieb v USA.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump naďalej vyvíja tlak na ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa. Trump v utorňajšom rozhovore povedal, že sa doposiaľ nerozhodol, či sa Sessionsa z úradu odvolá, avšak potvrdil, že sa touto možnosťou zaoberá. Zároveň uviedol, že v ministrovi sa "veľmi sklamal".

 

Sessionsa údajne prezident nazval nelojálnym pre jeho rozhodnutie zostať mimo vyšetrovania údajného ruského zasahovania do vlaňajších prezidentských volieb v USA. Dodal, že ak by vedel, že tak učiní, "vybral by si na túto prácu niekoho iného".

 

Sessionsa zároveň v priebehu celého dňa prezident nenápadne verejne karhal aj vo viacerých svojich príspevkoch na sociálnej sieti Twitter.

 

Existuje preto aj možnosť, že by prezident vymenoval za nového ministra spravodlivosti bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho.

 

Ostrieľaný politik, ktorý sa dostal do povedomia Američanov najmä svojimi ráznymi postojmi po teroristických útokoch na New York a Washington v roku 2001, patril k veľkým podporovateľom Trumpa v predvolebnej kampani a je ním dodnes.

Pre televíziu CNN však Giuliani už v pondelok povedal, že o post ministra spravodlivosti priveľký záujem nemá, a ak by sa ním stal, rovnako ako Sessions by sa od vyšetrovania údajného ruského zasahovania do americkej politiky dištancoval.

 

Trumpov hnev voči Sessionsovi opäť vyplával na povrch v pondelok, keď prezident na svojom účte na sociálnej sieti Twitter ministra označil za "sužovaného" a zároveň sa rečníckou otázkou spýtal, prečo sa spoločne s výbormi a vyšetrovateľmi nezaoberá zločinmi Hillary Clintonovej - niekdajšej demokratickej kandidátky za prezidentku a Trumpovej rivalke.

 

Podľa troch nemenovaných osôb oboznámených so situáciou, špekuloval Trump v súkromí pred poradcami o dôsledkoch možného vyhodenia Sessionsa.

 

Nepáči sa mu však ani myšlienka, že by sa namiesto neho stal ministrom súčasný námestník ministerstva spravodlivosti Rod Rosenstein. Trump si ani pri Rosensteinovi nie je istý, aké postoje by zastával v súvislosti s vyšetrovaním údajných vzťahov medzi Ruskom a Trumpovým tímom.

 

Trump často hovorí o zmenách na rôznych postoch bez toho, aby ich nakoniec aj vykonal - a je teda možné, že ani v tomto prípade to nebude inak.

 

Bývalý senátor Jeff Sessions pôsobí na čele rezortu spravodlivosti od februára tohto roku.

 

Predstavitelia demokratov vtedy požadovali jeho odstúpenie z ministerskej funkcie. Namiesto Sessionsa sa vedenia vyšetrovania ujal nezávislý špeciálny prokurátor Robert Mueller.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies