Trump sa snaží sťažiť dovoz do USA

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 15:39 • 2 min
Trump sa snaží sťažiť dovoz do USA

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok (31.3.) podpísal dva výnosy týkajúce sa obchodnej politiky USA.

slovakia

left justify in out

Ich cieľom je zníženie schodku obchodnej bilancie USA. Riskuje však spor s exportnými veľmocami, ako sú napríklad Čína, Japonsko alebo Nemecko.

 

Podľa Trumpa jeho prezidentské výnosy umožnia "veľké oživenie americkej výroby". Prvý prezidentský výnos má zaistiť, že dovozcovia nebudú podvádzať a plne zaplatia stanovené clá. To Trump komentoval slovami, že "tí, ktorí porušujú pravidlá, budú musieť čeliť dôsledkom".

 

Druhý výnos naštartuje preskúmanie obchodných schodkov USA. Štúdia, ktorá má trvať 90 dní a zhodnotí zneužívanie obchodných praktík ostatných krajín na dosiahnutie konkurenčných výhod. Výsledky štúdie sa potom využijú na sprísnenie obchodnej politiky USA.

 

Minister obchodu Wilbur Ross v piatok pre Fox News povedal, že Trumpova administratíva sa snaží vybrať pokuty vo výške miliárd dolárov od krajín, ktoré porušujú obchodné dohody.

 

Trumpove výnosy prichádzajú len niekoľko dní pred jeho prvým stretnutím s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obchod bude zrejme jednou z hlavných tém rozhovorov. Trump a Si sa stretnú 6. a 7. apríla na Floride.

 

Nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová vyjadrila obavy z protekcionistickej rétoriky Trumpovej administratívy a z toho, že USA sa odkláňajú od voľného obchodu.

 

"Trump si pod pojmom voľný obchod predstavuje, že USA z každej krajiny dovezú len toľko, koľko do nej vyvezú. To je nezmysel, medzinárodný obchod takto nefunguje," uviedol šéf nemeckého ekonomického inštitútu Ifo Clemens Fuest.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies