Trump sa rozhodol ukončiť činnosť svojej nadácie, vraj pre konflikt záujmov

NETKY.SK • 25 December 2016, 09:41 • 2 min
Trump sa rozhodol ukončiť činnosť svojej nadácie, vraj pre konflikt záujmov

PALM BEACH - Novozvolený americký prezident Donald Trump v noci nadnes uviedol, že ukončí činnosť svojej dobročinnej nadácie, aby sa po nástupe do prezidentského úradu nedostal do konfliktu záujmov.

slovakia

left justify in out

Trumpovo vyhlásenie prišlo v čase, keď newyorská prokuratúra preveruje medializované obvinenia, podľa ktorých bola časť peňažných prostriedkov nadácie použitá na financovanie Trumpovej predvolebnej kampane.

 

Novozvolený americký prezident už vydal pokyny na vykonanie krokov potrebných na realizáciu zrušenia Nadácie Donalda J. Trumpa, ktorá podľa jeho vlastných slov, "celé desaťročia pracovala v podstate bez nákladov, pričom 100 percent peňazí z nej išlo na dobročinné účely".

 

"Táto nadácia urobila za tie roky obrovský kus práce, keď venovala milióny dolárov ľuďom, ktorí si to zaslúžili, ako sú vojnoví veteráni, príslušníci polície či deti. Budem venovať veľa času a energie výkonu funkcie prezidenta a riešeniu problémov, ktorým čelí naša krajina a celý svet. Neželám si, aby bola dobre odvedená práca spájaná s prípadným konfliktom záujmov," uvádza sa v Trumpovom vyhlásení.

 

Novozvolený americký prezident zároveň dodal, že sa dobročinnosti bude venovať aj naďalej, avšak iným spôsobom, ktorý bližšie nešpecifikoval.

 

Daňové priznanie za rok 2015 zverejnené na internetovej stránke neziskovej organizácie GuideStar údajne dokazuje, že Nadácia Donalda J. Trumpa využívala finančné prostriedky alebo iné aktíva v rozpore s daňovými zákonmi, a to nielen v roku 2015, ale aj v predchádzajúcich rokoch.

 

Či Trump skutočne porušil zákon, teraz preveruje newyorská prokuratúra. Podľa jej hovorcu Trump nemôže svoju nadáciu zrušiť predtým, ako bude ukončené vyšetrovanie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies