Trump sa poďakoval Erdoganovi za prepustenie amerického pastora Brunsona

NETKY.SK • 13 Október 2018, 18:22 • 2 min
Trump sa poďakoval Erdoganovi za prepustenie amerického pastora Brunsona

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump sa v sobotu poďakoval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi za prepustenie amerického pastora Andrewa Brunsona, zadržiavaného takmer dva roky v Turecku.

slovakia

left justify in out

Erdogan pritom v minulosti odmietal skoršie žiadosti Washingtonu, aby Brunsona prepustil. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Trump na Twitteri uviedol, že v sobotu popoludní (miestneho času) sa v Oválnej pracovni Bieleho domu stretne s Brunsonom, ktorý je už na ceste domov do USA.

 

"Bude to úžasné vidieť Brunsona a stretnúť sa s ním. Brunson je vynikajúci kresťan, ktorý prešiel takouto tvrdou skúsenosťou," napísal Trump.

 

Turecký súd v piatok odsúdil Brunsona (50) pre obvinenie z terorizmu, ale udelil mu trest v dĺžke, ktorú už strávil ako zadržiavaná osoba v domácom väzení, a zároveň ho prepustil s tým, že sa môže vrátiť do USA.

 

Rodák z amerického štátu Severná Karolína opustil Turecko hneď v piatok a cestou do vlasti sa ešte zastavil v americkej vojenskej nemocnici v Nemecku na lekársku prehliadku. V sobotu ho čaká spomínané stretnutie s Trumpom v Bielom dome.

 

Americký veľvyslanec v Berlíne Richard Grenell na Twitteri oznámil, že Brunsonovi a jeho manželke po príchode do Nemecka daroval americkú vlajku. Diplomat napísal, že Brunson ju "okamžite pobozkal".

 

Brunsona zadržiavali v Turecku takmer dva roky. Za obvinenia z terorizmu a špionáže mu hrozilo 35 rokov väzenia. Súd však v piatok Brunsona odsúdil iba za terorizmus. Pastor všetky obvinenia odmietal a dôrazne trval na svojej nevine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona