Trump sa na ekonomickom fóre v Davose stretne s Mayovou

NETKY.SK • 22 Január 2018, 17:18 • 2 min
Trump sa na ekonomickom fóre v Davose stretne s Mayovou

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa na budúci týždeň stretne s britskou premiérkou Theresou Mayovou počas Svetového ekonomického fóra v Davose vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Trump sa podľa hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej teší, že na stretnutí dôjde k "ďalšiemu posilneniu osobitného americko-britského vzťahu". Prezident už skôr oznámil, že by sa rád v Davose stretol aj s francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom. Naopak, stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou podľa informácií z Berlína veľmi pravdepodobné nie je. Merkelová vystúpi v Davose v stredu, čo Berlín odôvodňuje tým, že práve streda je dňom, keď sa program summitu bude týkať Európy, zatiaľ čo Trump má predniesť v piatok záverečný prejav celého podujatia.

 

Prezident USA pricestuje na prestížnu ekonomickú konferenciu, ktorá sa koná 23.-26. januára v Davose, iba niekoľko dní pred svojím prvým prejavom o stave únie naplánovaným na 30. januára.

 

Na 48. Svetovom ekonomickom fóre sa zúčastnia napríklad aj kanadský premiér Justin Trudeau, indický premiér Nárendra Módí a mnohí ďalší svetoví politickí lídri i poprední biznismeni.

 

Trump je podľa vyjadrenia Sandersovej z nadchádzajúcej návštevy na tomto "snobskom" fóre vo švajčiarskych Alpách nadšený. Pôjde o prezidentovu piatu zahraničnú pracovnú cestu od nástupu do funkcie vlani v januári. "Prezident privítal možnosť, aby mohol so svetovými lídrami dosiahnuť pokrok v rámci svojej agendy Amerika na prvom mieste," povedala hovorkyňa. "Prezident sa teší, že bude na tohtoročnom Svetovom ekonomickom fóre môcť propagovať svoje politiky na posilnenie amerického obchodu, amerických podnikov a amerických pracovníkov."


Všetky americké vlády posielajú na fórum do Davosu pravidelne svojich zástupcov. Prezidenti ale možnosť osobnej účasti zvyčajne nevyužijú. Ronald Reagan sa napríklad v minulosti vyjadril k účastníkom zhromaždenia prostredníctvom satelitného prenosu. Prvým šéfom Bieleho domu, ktorý do Davosu vycestoval, bol v roku 2000 Bill Clinton. Iní prezidenti George Bush starší, George W. Bush ani Barack Obama túto možnosť nikdy nevyužili.


CNN upozornila, že Trump sa v Davose dostane do jednej sály s mnohými predstaviteľmi medzinárodných elít, na ktoré útočil počas svojej prezidentskej kampane.

 

Davos bol v uplynulých rokoch počas konania Svetového ekonomického fóra tradične tiež svedkom demonštrácií antiglobalistov. Tento rok ich však radnica nepovolila vzhľadom na veľké množstvo snehu, ktoré podľa mesta neumožňuje podobné aktivity.

 

V súvislosti so stretnutím Trump-Mayová agentúra AP pripomenula, že prezident minulý týždeň zrušil svoju návštevu Londýna. Mal tam o. i. slávnostne otvoriť nové sídlo amerického veľvyslanectva, ktoré však skritizoval ako príliš drahé a zle umiestnené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies