Trump sa dnes stretol s irackým premiérom, hlavnou témou bol boj proti terorizmu

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 07:09 • 2 min
Trump sa dnes stretol s irackým premiérom, hlavnou témou bol boj proti terorizmu

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump privítal dnes v Bielom dome irackého premiéra Hajdara Abádího, s ktorým sa stretol po prvý raz od svojho nástupu do funkcie.

slovakia

left justify in out

Ešte pred začatím rokovania pózovali spoločne fotografom pred Bielym domom a v Oválnej pracovni. Abádí pricestoval do Washingtonu v čase, keď bude Trump hostiť stretnutie predstaviteľov 68 krajín, ktoré spája boj s extrémistickým Islamským štátom (IS). Trump v predvolebnej kampani sľuboval výrazne posilniť boj proti IS a zlikvidovať "radikálny islamský terorizmus".

 

Rozsah Trumpovho záväzku pomôcť vojnou zničenému Iraku je však nejasný vzhľadom na navrhované výrazné škrty v rozpočtoch amerického ministerstva zahraničných vecí a Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID). Iracké ministerstvo pre vyhnancov a migráciu pred Abádího odletom oznámilo, že zo západného Mósulu ušlo od 19. februára, keď sa začala ofenzíva na západnú časť mesta, asi 181.000 ľudí.

 

Od začiatku bojov o druhé najväčšie iracké mesto vlani v októbri ušlo zo svojich domovov v celom meste spolu 335.000 ľudí, ale približne 81.000 z nich sa už podľa ministerstva do oslobodenej východnej časti vrátilo. V uplynulých dňoch zvádzali iracké sily podporované USA silné boje s militantmi pri svojom postupe smerom k historickému centru Mósulu. Postupujú pomaly, pretože centrum mesta je husto obývané a sú tam veľmi úzke ulice.

 

Brigádny generál federálnych policajných síl Sallam Hajdar dnes povedal, že postup smerom k významnému symbolu IS - mešite an-Núrí - marí zlé počasie, ktoré obmedzilo letecké operácie. Vodca Islamského štátu abú Bakr Baghdádí sa objavil na verejnosti jediný raz, v júli 2014 práve v tejto mešite, aby tam vyhlásil samozvaný islamský kalifát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies