Trump s Kimom budú v rozhovoroch pokračovať, toto si však o summite myslí Pchjongjang

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 07:35 • 2 min
Trump s Kimom budú v rozhovoroch pokračovať, toto si však o summite myslí Pchjongjang

SOUL - Severokórejské štátne médiá informujú, že vodca Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump sa dohodli, že budú pokračovať v "produktívnych" rozhovoroch.

slovakia

left justify in out

Kim s Trumpom sa podľa KCNA "dohodli, že budú pokračovať v produktívnych rozhovoroch" zameraných na to, aby "prebrali denuklearizáciu Kórejského polostrova a zlepšovanie vzťahov USA so Severnou Kóreou". Severokórejská agentúra vo svojej správe vôbec nepíše o problémoch na summite Trumpa s Kimom, ktorý sa skončil predčasne a bez dohody.

 

"Predseda Kim a prezident Trump spoločne vyjadrili dôveru v to, že vzťahy Severnej Kórey a USA môžu dosiahnuť prevratné zlepšenia, ak budú s trpezlivosťou a múdrosťou spolupracovať, hoci pred sebou majú ešte mnoho nevyhnutných prekážok," znelo oficiálne vyhlásenie KĽDR.

 

Kórejská ľudovodemokratická republika však neskôr ponúkla odlišnú interpretáciu výsledkov tohtotýždňového americko-severokórejského summitu od tej, s ktorou krátko predtým predstúpil pred verejnosť americký prezident Donald Trump. Zatiaľ čo šéf Bieleho domu uviedol, že summit vo vietnamskom Hanoji skrachoval preto, lebo severokórejský líder Kim Čong-un trval na tom, aby Američania kompletne zrušili sankcie proti KĽDR, Pchjongjang tvrdí, že Kim žiadal iba čiastočné zrušenie sankcií. Na výmenu sa bol ochotný zaviazať k úplnej likvidácii najväčšieho severokorejského jadrového komplexu.

 

img

 

Ako v piatok na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii v Hanoji vyhlásil severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho, Kim Trumpovi ponúkal aj písomný záväzok, že KĽDR sa nadobro vzdá jadrových aj raketových testov. Washington "prepásol príležitosť, aká sa možno už viackrát nenaskytne," povedal šéf severokórejskej diplomacie.

 

Trump, ktorý predstúpil pred novinárov krátko po tejto tlačovke Severokórejčanov počas medzipristátia na Aljaške, sa k Riovým slovám priamo nevyjadril, a namiesto toho varoval nepriateľov USA, že jeho krajina investuje obrovské prostriedky do protiraketovej obrany a vyhrá akýkoľvek vojenský stret. "Amerika nevyhľadáva konflikt, ale ak nás prinútia brániť sa, budeme bojovať a zvíťazíme s veľkou prevahou," vyhlásil Trump.

 

img

 

Summit Trump-Kim sa konal vo vietnamskej metropole Hanoj v dňoch 27. a 28. februára. Skončil sa predčasne po tom, čo americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca Kim údajne žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies