Trump predstavil neintervenčnú vojenskú politiku

NETKY.SK • 7 December 2016, 10:38 • 2 min
Trump predstavil neintervenčnú vojenskú politiku

FAYETTEVILLE - Novozvolený americký prezident Donald Trump hovoril v utorok o svojej predstave vojenskej politiky Spojených štátov, ktoré by podľa neho v tejto oblasti nemali zasahovať do zahraničných konfliktov - zameriavať by sa mali najmä na porážku militantov z Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Počas najnovšej zastávky na svojom "ďakovnom" turné po volebnom víťazstve Trump veľkému davu ľudí v meste Fayetteville v Severnej Karolíne predstavil svojho nominanta na ministra vnútra generála Jamesa Mattisa. Fayetteville sa nachádza pri veľkej vojenskej základni Fort Bragg, z ktorej vojaci pôsobili na misiách v 90 krajinách sveta.

 

"Prestaneme sa hnať za zvrhávaním zahraničných režimov, o ktorých nič nevieme," vyhlásil Trump. "Namiesto toho sa musíme sústrediť na porazenie terorizmu a zničenie Islamského štátu, a to aj budeme robiť."

 

Trumpove vyjadrenia na utorkovom mítingu boli podľa agentúry Reuters podobné tomu, čo vyhlasoval počas predvolebnej kampane, keď ostro kritizoval vojnu v Iraku.

 

Vo Fayetteville prisľúbi posilnenie americkej armády, ktorá je podľa neho preťažená. Zdôraznil, že namiesto investovania do vojen bude vynakladať peniaze na obnovu ciest, mostov či letísk v Spojených štátoch.

 

Napriek tomu chce Trump zvýšiť výdavky na armádu, modernizovať a rozšíriť jej vybavenie. "Všetci muži a ženy v uniforme budú mať zásoby, podporu, výstroj, výcvik, služby, zdravotnú starostlivosť a zdroje, ktoré potrebujú," povedal. "Nechceme mať vyčerpanú armádu, pretože sme všade a bojujeme v oblastiach, kde by sme nemali bojovať."

Trump dodal, že každá krajina, ktorá podporí tieto jeho ciele, bude považovaná za partnera USA. "Nezabúdame. Chceme posilniť staré priateľstvá a hľadať nové priateľstvá," uviedol s tým, že politika "intervencie a chaosu" sa musí skončiť.

 

Reuters pripomína, že aj keď sú americké ozbrojené sily nasadené v ďalekých miestach po celom svete, v súčasnosti sa zapájajú do aktívnych bojov len na Blízkom východe, a to zväčša v Iraku a Sýrii.

 

"Budeme posilňovať našu armádu nie ako akt agresie, ale ako akt prevencie. Stručne povedané, snažíme sa o mier prostredníctvom sily," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona