Trump predĺžil sankcie voči KĽDR a podpísal zákon umožňujúci sankcie voči Číne

NETKY.SK • 18 Jún 2020, 08:30 • 2 min
Trump predĺžil sankcie voči KĽDR a podpísal zákon umožňujúci sankcie voči Číne

Americký prezident Donald Trump predĺžil v stredu platnosť sankcií zavedených voči Severnej Kórei a podpísal zákon, ktorý umožňuje sankcie voči Číne pre utláčanie ujgurskej menšiny. Informovali o tom agentúry Jonhap a DPA.

slovakia

left justify in out

V prípade Severnej Kórey Trumpova administratíva predĺžila už existujúci "národný mimoriadny stav" po prvý raz vyhlásený v roku 2008. Americká vláda rámci neho predĺžila aj platné sankcie.

 

Zákon na zavedenie sankcií Číne

Odvoláva sa pritom na "mimoriadnu hrozbu", ktorú predstavuje tamojší režim, najmä jeho jadrový a balistický program.

 

"Existencia a riziko šírenia štiepneho materiálu použiteľného na výrobu (jadrových) zbraní na Kórejskom polostrove a politika vlády Severnej Kórey naďalej predstavuje neobvyklú a mimoriadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a hospodárstvo Spojených štátov," napísal Trump v správe adresovanej Kongresu.

 

Trump takisto podpísal zákon, ktorý umožní zaviesť proti Číne sankcie v súvislosti s potláčaním práv ujgurskej menšiny a ďalších moslimských skupín v západnej provincii Sin-ťiang.

 

 

Identifikuje utláčanie Ujgurov

Zákon stanovuje, že Trumpova administratíva bude mať 180 dní na to, aby identifikovala čínskych predstaviteľov zodpovedných za utláčania Ujgurov.

 

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne v súčasnosti nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona