Trump požiadal pakistanského premiéra o pomoc pri rokovaniach s Talibanom

NETKY.SK • 3 December 2018, 15:42 • 2 min
Trump požiadal pakistanského premiéra o pomoc pri rokovaniach s Talibanom

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Donald Trump sa oficiálnym listom obrátil na pakistanského premiéra Imrána Chána so žiadosťou o pomoc pri usporiadaní mierových rokovaní s militantným hnutím Taliban, ktorých cieľom by malo byť ukončenie 17 rokov trvajúceho konfliktu v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP.

 

Podľa predstaviteľov pakistanského ministerstva zahraničných vecí Trump vo svojom liste uvádza, že dohoda, ktorá by viedla k mieru v Afganistane, je pre neho najdôležitejšou prioritou v danom regióne, pričom žiada o podporu

 

Pakistanu pri dosiahnutí tohto cieľa. Americký prezident taktiež napísal, že Islamabad a Washington "by mali preskúmať možnosti spolupráce a obnovenia vzájomného partnerstva".

 

Ministerstvo, ktoré odmietlo zverejniť celé znenie listu, podľa vlastného vyjadrenia uvítalo Trumpovu iniciatívu a zdôraznilo, že "Pakistan vždy presadzoval politické riešenie vojny v Afganistane".

 

Pakistanské média ďalej informovali o tom, že premiér Chán podľa svojich slov naďalej podporuje snahu Islamabadu napomôcť k mieru v susednom Afganistane.

 

Trumpov list naznačuje, že americká administratíva si uvedomila nevyhnutnosť podpory zo strany Pakistanu pre nastolenie mieru v Afganistane, uviedol pakistanský analytik Imtiáz Gul.

 

Daná iniciatíva by podľa AP mohla napomôcť k zmierneniu zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Islamabadom po tom, ako Trump minulý mesiac obvinil Pakistan z toho, že poskytol útočisko bývalému vodcovi teroristickej skupiny al-Káida Usámovi bin Ládinovi i napriek tomu, že od Ameriky dostával miliardy dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona