Trump požaduje od armády, aby zaplatila múr medzi Mexikom a USA

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 08:49 • 2 min
Trump požaduje od armády, aby zaplatila múr medzi Mexikom a USA

WASHINGTON – Americký prezident Donald Trump prišiel s plánom na financovanie múru na hranici s Mexikom. Po neúspešnej snahe donútiť Mexiko, aby výstavbu zafinancovala, sa rozhodol získať peniaze zo štátneho rozpočtu. Obrátil sa tak na armádu Spojených štátov amerických. Informoval denník The Washington Post.

slovakia

left justify in out

Armáda by mala podľa Trumpa zaplatiť múr preto, lebo ide o záležitosť „národnej bezpečnosti“. Denník informoval, že prezident už na danú tému rokoval s viacerými zákonodarcami, vrátane predsedu Snemovne reprezentantov Paula Ryana. Republikáni boli Trumpovým návrhom zaskočení, demokrati ho razantne zmietli zo stola.

 

„To by bolo nehorázne míňanie armádnymi financiami, ktoré by dlhé roky riešili súdy. Minister obrany James Mattis by sa tým nemal rozptyľovať a peniaze by mal použiť na našich vojakov a nie podporovať politické fantázie prezidenta,“ uviedol šéf demokratov Chuck Schumer.

 

Trump v priebehu predvolebnej kampane vyhlasoval, že stavbu múru zaplatí Mexiko, pretože je zodpovedné za príval prisťahovalcov bez potrebných dokladov. Jeho požiadavka však narazila na odpor mexickej vlády a spôsobila roztržku medzi krajinami. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto dokonca zrušil návštevu USA.

 

Šéf Bieleho domu sa následne pokúšal presvedčiť kongres k uvoľneniu potrebnej čiastky, požadoval vyčlenenie viac ako 20-miliárd dolárov v rámci rozpočtu. Zákonodarcovia však schválili len 1,57-miliardy dolárov. Demokrati za súhlas so štedrým financovaním požadovali vyriešiť zákon na ochranu nelegálnych prisťahovalcov, ktorí do USA prišli ešte ako deti. Na tom sa však politici nezhodli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies