Trump pomôže federálnou finančnou podporou

NETKY.SK • 12 Marec 2020, 10:46 • 2 min
Trump pomôže federálnou finančnou podporou

Americký prezident Donald Trump v noci na štvrtok oznámil v mimoriadnom prejave k pandémii koronavírusu 30-dňový zákaz ciest z Európy do USA. Platný je od piatkovej polnoci. Výnimku majú Veľká Británia a Írsko.

slovakia

left justify in out

Trump zakázal cesty z Európy

"Toto je v moderných dejinách najsmelšie a najkomplexnejšie úsilie vyvíjané tvárou v tvár cudziemu vírusu," vyhlásil Donald Trump v prejave k pandémii. Keď oznamoval 30-dňový zákaz ciest do Európy, obvinil Európsku úniu z pomalej a nedostatočnej reakcie na šírenie "zahraničného koronavírusu”.

 

Obmedzenie, ktoré má spomaliť šírenie nového koronavírusu v USA, bude platiť od piatkovej polnoci. Vzťahuje sa na 26 európskych krajín a podľa agentúry Reuters sa netýka amerických občanov a ich najbližších príbuzných a trvalo usadených osôb v USA.

 

Americké ministerstvo zahraničia neskôr všetkých amerických občanov vyzvalo, aby zvážili cesty do zahraničia.

 

 

"Urobili sme života zachraňujúci krok včasným konaním voči Číne," vyhlásil Trump. "Teraz musíme konať rovnako voči Európe," obhajoval americký prezident zákaz ciest. 

 

Trump povedal, že obmedzenie sa nebude vzťahovať na Britániu a že Spojené štáty budú situáciu monitorovať, aby sa prípadne mohlo cestovanie obnoviť skôr.

 

Európa podľa Trumpa premeškala prijatie rovnakých opatrení ako USA, pokiaľ ide o obmedzenia ciest z Číny a ďalších ohnísk krízy. Trump už na konci januára zakázal vstup do USA zahraničným cestujúcim, ktorí počas predchádzajúcich 14 dní boli v Číne.

 

 

"My sme v USA zaznamenali dramaticky menej prípadov vírusu ako teraz v Európe," vyhlásil šéf Bieleho domu, bez toho aby sa zmienil o tom, že v USA bolo na Sars-CoV-2 testovaných pomerne málo ľudí.

 

V USA doteraz na ochorenie COVID-19 zomrelo 37 ľudí a nakazených je podľa štatistiky univerzity v Baltimore viac než 1100. 

 

Agentúra DPA však upozorňuje, že skutočný počet by mohol byť oveľa vyšší, pretože podľa údajov Center pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) bolo doteraz v celých Spojených štátoch testovaných vyše 11 000 ľudí.

 

Ponúkne finančnú pomoc

Trump vyzval Američanov dodržiavanie osobnej hygieny a aby si "umývali ruky". Starším ľuďom navyše odporučil, aby obmedzili spoločenské kontakty, ale nevyhlásil žiadny federálny núdzový stav. 

 

Namiesto toho sľúbil rozsiahlu federálnu finančnú podporu postihnutému biznisu a tiež programom na hľadanie liekov na koronavírus. Prezident tiež sľúbil možnosť odkladu podania daňového priznania o tri mesiace pre niektoré firmy a jednotlivcov.

 

Pre väčšinu amerických komentátorov bol jeho prejav sklamaním, pretože podľa nich oznámené opatrenia nezodpovedajú závažnosti situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies