Trump pohrozil možnosťou odstúpenia od NAFTA

NETKY.SK • 27 August 2017, 18:04 • 2 min
Trump pohrozil možnosťou odstúpenia od NAFTA

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump opätovne pohrozil možnosťou odstúpenia od Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), len niekoľko dní pred plánovanými rokovaniami o obnovení 23 rokov starej dohody.

slovakia

left justify in out

"Sme v procese opätovného prerokovania NAFTA (najhoršej obchodnej dohody v histórii) s Mexikom a Kanadou. Obaja sú veľmi komplikovaní, mal by som odstúpiť?", napísal vo svojom dnešnom príspevku na Twitteri.

 

Trump vo svojej volebnej kampani prisľúbil prepracovanie alebo zrušenie NAFTA, ktorá podľa neho ničí americké pracovné miesta a zhoršuje deficit rozpočtu. Sľúbil, že k obchodu vo všeobecnosti prijme protekcionalistký postoj.

 

Prvé päťdňové kolo rokovaní troch krajín sa uskutočnilo v nedeľu 20. augusta. Zúčastnení zástupcovia sa zaviazali k urýchleniu procesu prepracovania dohody, ktorú za USA pôvodne podpísal vtedajší prezident Bill Clinton.

 

Ďalšie päťdňové kolo sa začne 1. septembra v Mexiku a Trump svojím tweetom opäť zvýšil stávky. Mexiko aj Kanada však jeho úvahy o prípadnom zrušení NAFTA, ktoré vyslovil už vo svojom prejave v utorok 22. augusta, považujú len za rokovaciu taktiku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies