Trump podpísal výrazné zvýšenie výdavkov na obranu

NETKY.SK • 13 December 2017, 08:12 • 2 min
Trump podpísal výrazné zvýšenie výdavkov na obranu

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok podpísal zákon, ktorý výrazne navýši budúcoročný rozpočet na obranu, a to až na 700 miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Táto legislatíva podľa Trumpových slov predstavuje "významný krok smerom k prebudovaniu našej armády a zabezpečeniu budúcnosti našich detí". Vo vyhlásení ocenil, že zákon podporili obe hlavné politické strany v Kongrese. Doterajší rozpočtový strop pre ozbrojené sily bol 549 miliárd dolárov.

Z dodatočných prostriedkov chce Trump financovať okrem iného zvýšenie platov príslušníkov armády, zlepšenie protiraketovej obrany, modernizáciu bojových vozidiel a nákup ďalšej vojenskej techniky. Návrh zákona schválil Kongres v polovici novembra aj s podporou v radoch opozičných demokratov. Zvýšenie výdavkov na armádu bolo jedným z Trumpových predvolebných sľubov.

 

Právny predpis predpokladá uvoľnenie 634 miliárd dolárov na bežnú agendu a ďalších približne 66 miliárd dolárov na zahraničné vojenské operácie, najmä proti džihádistickej organizácii Islamský štát a misie v Afganistane, Iraku a Sýrii.

 

Objem financií, s ktorými počíta tento zákon, je o viac ako 80 miliárd dolárov vyšší ako aktuálny rozpočtový strop. O faktickom financovaní ozbrojených síl rozhodne Kongres, ktorý musí najprv odhlasovať zrušenie zákona, ktorý platí šesť rokov a ktorý obmedzuje financovanie americkej armády na uvedenú sumu 549 miliárd dolárov.

 

National Defense Authorization Act (NDAA) je americký federálny zákon špecifikujúci predovšetkým rozpočet a výdavky amerického ministerstva obrany. Delí sa do viacerých sekcií, ktoré sa môžu zaoberať aj ďalšími témami a efektívne tak odrážajú americkú zahraničnú politiku, energetickú stratégiu, vzťahy k ostatným krajinám a organizáciám, ktorých sú USA členom.

Tento zákon sa schvaľuje raz za fiškálny rok a každý rok sa jeho parametre trochu líšia, pretože sa prispôsobuje aktuálnej situácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona