Trump pochválil Severnú Kóreu, tá pripustila, že sa vzdá jadrových zbraní

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Trump pochválil Severnú Kóreu, tá pripustila, že sa vzdá jadrových zbraní

WASHINGTON/SOUL - Komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) a Spojené štáty si ešte nedávno posielali odkazy o tom, ktorá krajina má spoľahlivejšie "jadrové tlačidlo".

slovakia

left justify in out

V utorok však prišlo k prekvapivému zvratu, Severná Kórea dokonca pripustila, že by sa vedela vzdať svojho jadrového programu, a vyslúžila si za to pochvalu od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten po rokovaní so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom nešetril optimizmom. "Vyzerá to, že (Severokórejčania -pozn. SITA) konajú pozitívne," ocenil americký prezident najnovšie signály zo strany KĽDR.

"Prešli sme so Severnou Kóreou dlhú cestu, prinajmenšom v rétorickej rovine," povedal Trump. Ak by sa ochota na strane KĽDR potvrdila a rozhovory medzi Pchjongjangom a Washingtonom by priniesli pozitívne výsledky, "bola by to veľká vec pre svet", vyhlásil americký prezident.
 

 

Severokórejský líder Kim Čong-un na rokovaní s desaťčlennou juhokórejskou delegáciou v Pchjongjangu vyhlásil, že ak pominie vojenská hrozba proti tejto krajine, bude sa vedieť vzdať jadrových zbraní.

Ako juhokórejským médiám v utorok prezradil jeden z členov delegácie Soulu, Severná Kórea je pripravená na "srdečný dialóg so Spojenými štátmi", pričom jednou z jeho tém by malo byť aj jadrové odzbrojenie KĽDR a nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Pchjongjangom a Washingtonom.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies