Trump po potýčkach vo Virgínii vyzval k ukončeniu "nenávisti a sporov"

NETKY.SK • 13 August 2017, 10:08 • 2 min
Trump po potýčkach vo Virgínii vyzval k ukončeniu "nenávisti a sporov"

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v súvislosti s násilnosťami, ktoré v sobotu vypukli štáte Virgínia, vyzval na zastavenie "nenávisti a sporov" s tým, že je načase, aby sa rany Ameriky konečne zahojili.

slovakia

left justify in out

Trumpove vyjadrenie prišlo po tom, ako počas sobotného pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville došlo k rozsiahlym potýčkam a zraneniam medzi nacionalistami a protifašistickými aktivistami.

 

Americký prezident incident rázne odsúdil, pričom ho nazval "neslýchaným prejavom nenávisti, bigotnosti a násilia". Zároveň vyzval k "urýchlenému nastoleniu práva a poriadku a k ochrane nevinných životov".

 

Trump taktiež hovoril s guvernérom Virgínie, Terrym McAuliffom, a obaja sa zhodli, že "nenávisť a nejednota musia skončiť" a to okamžite. "Musíme zahojiť rany v našej krajine," povedal Trump a dodal, že tieto rany sú v Amerike zakorenené už veľmi dlho.

"Musíme sa zomknúť ako Američania a vyjadriť lásku k nášmu národu a ... ozajstnú náklonnosť voči sebe navzájom," povedal americký prezident.

 

Za svoje vyjadrenia si však podľa agentúry DPA vyslúžil i kritiku, pretože v nich nespomenul belošských nacionalistov či krajne pravicové skupiny a ich rolu v celej záležitosti.

 

Auto, ktoré v sobotu vrazilo do skupiny ľudí pokojne protestujúcich proti pochodu belošských nacionalistov v univerzitnom mestečku Charlottesville, spôsobilo smrť jednej osoby a ďalších 19 zranilo.

 

Agentúra AP informovala, že podľa vyjadrení predstaviteľa štátu Virgínia, šoféra vozidla zatkli a je vo väzbe. Meno zadržaného muža zatiaľ príslušné orgány nezverejnili.

 

Rozsiahle potýčky medzi neonacistickými skupinami a protifašistickými aktivistami si podľa agentúry DPA vyžiadali ďalších 15 zranených.

Pochodom v Charlottesville mali rôzne skupiny belošských nacionalistov vyjadriť svoj nesúhlas s odstránením pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi, ktorý vyvoláva v Američanoch spomienky na otrokárstvo a belošský supremacizmus.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona