Trump v Jeruzaleme: Irán predstavuje hrozbu pre Izrael aj susedné arabské štáty

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 16:20 • 2 min
Trump v Jeruzaleme: Irán predstavuje hrozbu pre Izrael aj susedné arabské štáty

TEL AVIV - Americký prezident Donald Trump varoval dnes pred hrozbou, ktorú pre Izrael a susedné arabské krajiny predstavuje Irán.

slovakia

left justify in out

Trump sa takto vyjadril po tom, ako sa v Jeruzaleme stretol s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom.

 

"Medzi vašimi arabskými susedmi dochádza k čoraz väčšiemu uvedomovaniu si spoločnej hrozby pochádzajúcej z Iránu," povedal podľa agentúry DPA Trump v sídle prezidenta v Jeruzaleme. "Iránu nesmie byť nikdy dovolené vlastniť jadrovú zbraň," dodal.

 

Prezident Rivlin Trumpovi poďakoval za americké zásahy v Sýrii a dodal, že sú isté hranice, ktoré "sa nikdy nesmú prekračovať".

 

Reagoval tým na odvetný raketový útok Spojených štátov na leteckú základňu sýrskej armády Šajrát, ktorý USA vykonali po aprílovom chemickom útoku v meste Chán Šajchún v provincii Idlib.

 

"Máme pred sebou vzácnu príležitosť priniesť bezpečnosť a mier do tohto regiónu a jeho ľuďom, poraziť terorizmus a vytvoriť budúcnosť harmónie, prosperity a mieru," povedal krátko po prílete zo Saudskej Arábie, kde rokoval o podobných témach. "Dokážeme to, iba ak budeme spolupracovať. Inej cesty niet," citovala ho agentúra DPA.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pochválil amerického prezidenta za jeho "pôsobivý" nedeľný prejav v Saudskej Arábii a vyjadril záväzok Izraela usilovať o mier.

 

"Nech je vaša návšteva míľnikom na ceste k mieru," uviedol Netanjahu počas privítania. Americký prezident potom odletel vrtuľníkom z Tel Avivu do Jeruzalema, kde ho prijme prezident Reuven Rivlin. Na programe má dnes ešte súkromnú návštevu Chrámu Božieho hrobu a Múru nárekov v Jeruzaleme. Izrael je druhou zastávkou Trumpa na jeho prvej zahraničnej ceste od nástupu do funkcie.

 

Krátko pred jeho príchodom došlo v Tel Avive k dopravnej nehode, pri ktorej podľa polície a záchrannej služby utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia. Polícia označila incident v centre mesta za nehodu, hoci ho ešte vyšetruje, informovala DPA. Izraelské médiá sa v prvých správach obávali, že ide o útok autom načasovaný na Trumpovu návštevu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies