Trump plánuje konzultovať situáciu v Sýrii so spojencami

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 10:08 • 2 min
Trump plánuje konzultovať situáciu v Sýrii so spojencami

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump plánuje konzultovať ďalšie kroky týkajúce sa možného útoku na Sýriu so spojencami USA. Vo štvrtok o tom informoval Biely dom.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Sarah Huckabee Sanders dodala, že po krátkom stretnutí prezidenta, ministra obrany Jima Mattisa a ďalších členov Národnej bezpečnostnej rady, "nepadlo konečné rozhodnutie" o útoku. Trump sa plánuje stretnúť s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Mattis vyhlásil, že vojenská akcia so sebou prináša aj riziká, no údajný útok sýrskych provládnych vojsk chemickými zbraňami podľa neho nemôžu tolerovať. Upozornil, že Spojené štáty sa nechcú priamo zapojiť do vojny v Sýrii. "Naša stratégia je rovnaká ako pred rokom," dodal.

Napätá situácia súvisí s údajným chemickým útokom v meste Dúmá pri Damasku, ktorý si vyžiadal niekoľko desiatok mŕtvych. Sýria a jej spojenec Rusko odmietajú tvrdenia, podľa ktorých za incidentom stojí armáda sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Rusko vyhlásilo, že odvetný útok na Sýriu bude považovať za vojnový akt.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vo štvrtok oznámila, že jej experti sú už na ceste do Sýrie, kde budú prípad vyšetrovať. Do mesta by mali doraziť v sobotu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies