Trump označil Obamu a Clintonovú za "spoluzakladateľov" Islamského štátu

NETKY.SK • 12 August 2016, 07:01 • 2 min
Trump označil Obamu a Clintonovú za "spoluzakladateľov" Islamského štátu

WASHINGTON - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump označil dnes amerického prezidenta Baracka Obamu a demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú za "spoluzakladateľov" extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Vyvolal tým novú kritiku svojho buričského štýlu kampane.

slovakia

left justify in out

Newyorský realitný magnát už predtým zaútočil na Obamu a Clintonovú, ministerku zahraničných vecí z rokov 2009-2013, za to, ako sa USA po vojne stiahli z Iraku, čo podľa Trumpa prispelo k vzniku Islamského štátu. Ten dobyl rozsiahle územia nielen v Iraku, ale aj v Sýrii, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

 

Myšlienka, že súčasný americký prezident vytvoril militantnú organizáciu odhodlanú zabíjať Američanov a ďalších západniarov, posunula hranicu Trumpových útokov do novej, ešte vyššej polohy. Trump vyslovil toto tvrdenie prvýkrát v stredajšom večernom prejave na Floride. Zopakoval ho dnes ráno v interview pre televíznu stanicu CNBC.

 

Výroky nasledovali po problémovom týždni pre tohto republikánskeho kandidáta. Stranícki lídri ho totiž vyzvali, aby sa sústreďoval na kampaň a porazil Clintonovú, a nie na neustálu konfrontáciu s rodinou moslimského amerického vojaka, ktorý zahynul v Iraku. Hádkami s touto rodinou si vyslúžil ostrú kritiku.

 

Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že Trump stráca percentá a zaostáva za demokratickou rivalkou Clintonovou, bývalou americkou senátorkou a prvou dámou, s ktorou bude súperiť o Biely dom v prezidentských voľbách 8. novembra. Podľa webovej stránky RealClearPolitics má Clintonová v prieskumoch v priemere náskok 7,7 percentuálneho bodu a dosahuje výsledok 48 percent oproti Trumpovým 40,3 percenta.

 

"Obama je zakladateľom ISIS (IS). A ona tiež. Ja ich nazývam spoluzakladatelia," povedal Trump, ktorý tvrdí, že bol proti vojne v Iraku. "Nemal odtiaľ odísť takým spôsobom, ako odišiel. To, čo urobil, bola katastrofa," uviedol Trump pre CNBC v zmienke o rozhodnutí Obamovej vlády stiahnuť amerických vojakov z Iraku.

 

Obama sa staval proti vojne v Iraku a v predvolebnej prezidentskej kampani v roku 2008 sľuboval, že ju ukončí. Spojené štáty stiahli svojich vojakov z krajiny v roku 2011.

 

Skupina Islamský štát - známa aj pod skratkami ISIS, ISIL alebo Dáiš - má svoje korene v povstaní teroristickej siete al-Káida v Iraku, ktoré sa začalo po tom, ako USA podnikli v roku 2003 vojenský zásah v tejto krajine. Táto skupina, známa surovosťou, vyhlásila v roku 2014 islamský kalifát v Sýrii a Iraku, kde naďalej pokračujú zúrivé boje.

 

Trump neustúpil zo svojich tvrdení a v rozhovore so CNBC uviedol: "Je niečo zlé na tom, čo hovorím? Sťažujú sa ľudia na to, že som povedal, že je zakladateľom ISIS? Ja len hovorím pravdu, som pravdovravný."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies