Trump označil nemeckú migračnú politiku za katastrofu: Bola to príšerná chyba

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 06:38 • 2 min
Trump označil nemeckú migračnú politiku za katastrofu: Bola to príšerná chyba

WASHINGTON - Predpokladaný republikánsky prezidentský nominant Donald Trump v stredu vyostril kritiku utečeneckej krízy v Európe a prístup Nemecka k situácii označil za "katastrofu". Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Trump vyhlásil na predvolebnom zhromaždení v Atlante v americkom štáte Georgia, že si je istý, že Nemci by radšej zriadili bezpečnú zónu pre utečencov v Sýrii, než im umožnili prúdiť do krajiny a zaplaviť ju.

 

"Bola to strašná chyba. Bola to príšerná chyba," povedal Trump.

 

Tento uchádzač o Biely dom uviedol, že Nemci odchádzajú zo svojej krajiny kvôli narastajúcej zločinnosti. Narážal tým na rozsiahlu vlnu sexuálnych útokov utečencov v Kolíne nad Rýnom počas Silvestra, ktoré sa dostali do hlavných správ médií po celom svete.

 

Trump vyjadril pochybnosti, že sa nemeckej kancelárke Angele Merkelovej bude dobre dariť aj v nasledujúcich voľbách.

 

Republikánsky politik je známy otvoreným nesúhlasom s tým, že Spojené štáty prijímajú utečencov, a tento týždeň, v období silnejúcich obáv z terorizmu, znova vyzval na zákaz vstupu moslimských prisťahovalcov na územie USA.

 

Miliardár a podnikateľ Trump takisto ostro skritizoval Belgicko, ktoré označil za "úchvatné miesto", ale upozornil, že mal "pravdu" ohľadne tamojšej zlej situácie pred vlaňajšími teroristickými útokmi. A dodal: "Nechcem mať pravdu."

Republikánsky kandidát tiež v Atlante vyhlásil, že by "prijal" severokórejského vodcu Kim Čong-una v Spojených štátoch a pri jedení hamburgerov by s ním viedol rokovania o jadrovom programe a vývoji jadrových zbraní.

 

"Keby sem prišiel, prijal by som ho," povedal Trump a znovu tak potvrdil ochotu stretnúť sa s Kim Čong-unom. "Čo je na tom, dočerta? Ja sa rozprávam s každým," dodal.

 

Trump prvýkrát vyjadril ochotu stretnúť sa s vodcom KĽDR v interview minulý mesiac, čo vyvolalo kritiku nielen medzi jeho odporcami, ale aj v jeho vlastnej strane. Takéto stretnutie by totiž diktátora posilnilo, pripomenula juhokórejská tlačová agentúra Jónhap.

 

Trump však dodal, že do Severnej Kórey by na takéto rokovania nešiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona