Trump otvoril vyšetrovanie dampingu pri dovoze hliníka z USA

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 11:38 • 2 min
Trump otvoril vyšetrovanie dampingu pri dovoze hliníka z USA

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podpísal memorandum, ktorého cieľom je prilákať pracovné miesta v hlinikárenskom priemysle späť do USA.

slovakia

left justify in out

Lacný dotovaný dovoz zaplavil americký trh a "zničil tisíce dobrých amerických miest," povedal Trump pri podpise memoranda v Bielom dome.

 

Prezident by bol rád, keby sa hlinikárenský priemysel vrátil tam, kde sa pôvodne nachádzal. Podľa neho je "absolútne nemysliteľné", aby sa USA spoliehali na zahraničných výrobcov, ak chcú získať hliník pre oblasť národnej bezpečnosti, najmä pre výrobu stíhačiek, vojenských vozidiel a lodí.

 

Spojené štáty majú len dve plne funkčné hlinikárne a len jediná v Severnej Amerike je schopná vyrábať vysoko čistý hliník potrebný na produkciu stíhačiek F-35 a F-18, transportného lietadla C-17 či obrnených vojenských vozidiel.

 

Minister obchodu Wilbur Ross uviedol, že podpísanie memoranda znamená začiatok skúmania ekonomických dopadov dovozu hliníka, najmä možnosť nečestného dampingu. Podľa jeho slov 55 % dovozu do USA pochádza z krajín ako Čína, Kanada, Rusko a Spojené arabské emiráty.

 

Na memorandum okamžite zareagovali americkí a kanadskí šéfovia odborovej organizácie United Steelworkers (USW), ktorí žiadajú, aby sa vyšetrovanie sústredilo na dovoz z Číny. "Čína je problém, nie Kanada či ostatné krajiny, ktoré dodržiavajú pravidlá," povedal medzinárodný prezident USW Leo W. Gerard. "Naším cieľom by mal byť čestný obchod, nielen zaštítenie amerického trhu." Podľa jeho slov čínske nadbytočné kapacity zaplavujú svetové trhy, tlačia ceny nadol a robia niektoré typy podnikania neekonomickými.

 

Kanadský prezident USW Ken Neumann zdôraznil, že kanadský hliník neohrozuje národnú bezpečnosť USA. "Skôr naopak. Kanadský priemysel je stabilný a spoľahlivý zdroj hliníka v tesnej blízkosti amerického trhu. ide o hodnotné aktívum pochádzajúce od blízkeho spojenca USA," povedal na tému vyšetrovania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona